NAROD ODLUČUJE

Švicarci na referendumu o homoseksualnim brakovima

Kampanja protivnika homoseksulanog braka u tradicionalno konzervativnoj i kršćanskoj Švicarskoj posljednjih sedmica postala je sve popularnija

Ad. A. / Fena

Švivarski donose odluku da li će dozvoliti istospolne brakove

Foto: Agencije


Švicarski glasači odlučili su izaći na referendum u nedjelju i glasati o istospolnim brakovima i usvajaju djecu nakon što je kampanja izazvala oštru borbu LGBT aktivista protiv tradicionalista u jednoj od posljednjih zapadnoevropskih zemalja koja još uvijek zabranjuje homoseksualne brakove.

Savezna vlada i parlament odobrili su građanske brakove istopolnim parovima, ali su protivnici iznudili referendum o tom pitanju prema švicarskom sistemu direktne demokratije, prenosi Reuters.

U provokativnoj kampanji protivnici reforme koristili su slike uplakanih beba i riječ "robinje" ispisane preko tamnoputih trudničkih stomaka, ukazujući na surogat majčinstvo koje je u Švicarskoj ilegalno, u potpunoj suprotnosti sa zagovornicima koji mašu "Da, znam" "dugine zastave na paradama ponosa u Cirihu i Ženevi.

Kampanja protivnika homoseksulanog braka u tradicionalno konzervativnoj i kršćanskoj Švicarskoj posljednjih sedmica postala je sve popularnija.

Udio glasača koji bi trebali odobriti istospolne brakove pao je na 63 posto u najnovijem istraživanju gfs.bern za TV stanicu SRG, dok je udio protivnika porastao na 35 posto, naspram 69 posto na 29 posto mjesec dana ranije.

Više o temi Švicarska

NA VRH

Podijeli članak na