OPERATIVNA KOORDINACIJA

Sastali se ruski i američki vojni čelnici, razgovarali su šest sati

SAD i Rusija često imaju konkurentske vojne interese u svijetu, na primjer u Siriji gdje su američki i ruski vojnici djelovali vrlo blizu jedni drugima

General Milley: Štura izjava. Agencije

Ad. A. / Hina

23.9.2021

Najviši vojni dužnosnici Sjedinjenih Država i Rusije održali su jučer u Helsinkiju razgovore koji su trajali šest sati, a to je bio njihov prvi izravni susret od 2019. u trenutku kada se obje države prilagođavaju povlačenju SAD iz Afganistana i dolasku talibana na vlast.

General Mark Milley, načelnik združenog štaba vojske SAD, i Valerij Gerasimov, načelnik glavnog štaba ruske vojske, obično ne otkrivaju pojedinosti svojih razgovora te su izjave obje strane bile izrazito šture.

U saopćenju vojske SAD, u kojoj je navedena dužina ali ne i preciznije tačke razgovora, kaže se da su se razgovori vodili o "smanjenju rizika" i operativnoj koordinaciji kako bi se otklonila opasnost od incidenata između strana.

Ruska novinska agencija RIA izvijestila je da su razgovori bili posvećeni smanjenju rizika.

SAD i Rusija često imaju konkurentske vojne interese u svijetu, na primjer u Siriji gdje su američki i ruski vojnici djelovali vrlo blizu jedni drugima. Još se ne znaju idući koraci Vašhingtona i Moskve u Afganistanu.

Vojska SAD je pod pritiskom Kongresa da osnaži protivterorističku strategiju kako bi odgovorila na opasnosti iz Afganistana nakon američkog povlačenja i dolaska talbana na vlast u avgustu.

Administracija predsjednika Džoa Bajdena je rekla da će oslanjati na operacije s udaljenosti, na primjer iz vojnih baza u drugim zemljama regije, za napade na skupine poput Al Kaide i Islamske države u Afganistanu.

No, bez vojske na terenu, nije jasno kolika je sposobnost SAD da detektira i zaustavi planove terorista. Nakon 20 godina rata američki vojni dužnosnici nemaju jasnu sliku o talibanima i upozoravaju na njihove veze s Al Kaidom.

Ruski predsjedik Vladimir Putin je rekao da Moskva treba sarađivati s talibanskom vladom te da bi svjetske sile trebale odmrznuti sredstva koje Afganistan ima u drugim zemljama.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.