UPUTIO PRIJETNJE

Palestinski predsjednik: Izraelci, dajem vam rok da se maknete s okupiranih područja

Izrael je odmah odbacio zahtjeve palestinskog čelnika

Mahmud Abas. EPA

A. Ka.

24.9.2021

Predsjednik Palestine Mahmud Abas (Mahmoud Abbas) danas je u obraćanju Općoj skupštini UN-a dao Izraelu jednogodišnji rok da se povuče s okupiranih palestinskih područja, a u protivnom palestinska vlast više neće priznavati hebrejsku državu u granicama iz 1967. godine.

U virtualnom govoru na 76. zasjedanju Opće skupštine iz svog sjedišta u Ramalahu, Abas je ponovno pozvao glavnog sekretara svjetske organizacije Antonija Guteresa (Guterres) da sazove međunarodnu mirovnu konferenciju.

Taj zahtjev je upotpunio zahtjevom Izraelu kazavši da Izrael ima godinu dana da se povuče s palestinskih područja okupiranih 1967., uključujući Istočni Jerusalem.

- Spremni smo raditi tokom te godine na razgraničenju i riješiti sva pitanja vezana uz konačni status dviju budućih država, izraelske i palestinske. Ako u tome ne uspijemo, čemu onda održavati priznanje Izraela na osnovi granica iz 1967? - rekao je Abas.

Osim te prijetnje, kazao je da će se palestinska vlast obratiti Međunarodnom sudu pravde sa zahtjevom da presudi o legalnosti okupacije teritorija palestinske države.

Međunarodni mirovni proces o postizanju rješenja dviju država u pat poziciji je već nekoliko godina. Izrael je odmah odbacio zahtjeve palestinskog čelnika.

- On ponovno pokazuje da ne predstavlja ništa. Oni koji istinski podržavaju mir i pregovore ne mašu prijetnjama i mahnitim ultimatumima s podija Ujedinjenih naroda", rekao je izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.