INTERVJU ZA REUTERS

Abas: Stavljanjem veta SAD postao saučesnik u izraelskom krvoproliću

Ja sam za pregovore zasnovane na međunarodnoj mirovnoj konferenciji i pod međunarodnim pokroviteljstvom, rekao je

Mahmud Abas. AP

S. S.

9.12.2023

Predsjednik Palestine Mahmud Abas (Mahmoud Abbas) rekao je da su SAD stavljajući veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o humanitarnom prekidu vatre u Gazi postale saučesnici u izraelskom "genocidu, etničkom čišćenju i ratnim zločinima" nad Palestincima.

Abas je kazao da smatra SAD odgovornim za krvoproliće palestinske djece, žena i staraca u Gazi.

Iz njegovog kabineta je saopćeno da je stav SAD nemoralan.

- Predsjednik je opisao američku poziciju kao agresivnu i nemoralnu, kao flagrantno kršenje svih humanitarnih principa i vrijednosti, i smatra Sjedinjene Američke Države odgovornim za krvoproliće palestinske djece, žena i staraca u Pojasu Gaze - istakli su.

U intervjuu za Reuters u svom uredu u Ramallahu, Abas (87) je kazao da je sukob između Izraela i Palestinaca općenito dostigao alarmantnu fazu koja zahtijeva međunarodnu konferenciju i garancije svjetskih sila. Osim rata Izraela s Hamasom u Gazi, rekao je da su izraelske snage intenzivirale svoje napade posvuda na okupiranoj Zapadnoj obali tokom protekle godine, dok su doseljenici eskalirali nasilje protiv Palestinaca. Ponovio je svoju dugogodišnju poziciju u korist pregovora, a ne oružanog otpora kako bi se okončala dugogodišnja okupacija.

- S mirnim otporom. Ja sam za pregovore zasnovane na međunarodnoj mirovnoj konferenciji i pod međunarodnim pokroviteljstvom koji bi doveli do rješenja koje će štititi svjetske sile za uspostavu suverene palestinske države u Pojasu Gaze, Zapadnoj obali i istočnom Jerusalemu - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.