NAJAVIO ERDOAN

Turska kupuje još jednu turu ruskih raketnih sistema "S-400 trijumf"

Rusija i Turska potpisale su ugovor o isporuci četiri baterije „S-400“ od 2,5 milijardi dolara krajem 2017. godine, a isporuke su počele 2019. godine

Erdoan: Objasnio sam sve Bajdenu. Arhiv

E. H. / SRNA

25.9.2021

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) potvrdio je spremnost Ankare da kupi „još jednu turu“ ruskih raketnih odbrambenih sistema „S-400 trijumf“.


Samit NATO-a

U intervjuu za američku televiziju CBS, Erdoan je rekao da je „sve objasnio američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu (Joe Biden)“, osvrćući se na sastanak sa njim na marginama samita NATO u junu u Briselu.

Turski predsjednik je rekao da je odbijanje SAD da Turskoj proda alternativno američke sisteme „Patriot“ podstaklo Ankaru da umjesto toga kupi „S-400“. Vašington je više puta demantovao takve tvrdnje.

Erdoan je rekao da u budućnosti niko neće moći da se miješa u to kakve odbrambene sisteme Turska nabavlja, iz koje zemlje, na kom nivou.

- Niko ne može da se u to miješa. Mi jedini donosimo takve odluke - rekao je Erdoan.


Rusija i Turska potpisale su ugovor

Ruski raketni odbrambeni sistem „S-400 trijumf“. Arhiv

Rusija i Turska potpisale su ugovor o isporuci četiri baterije „S-400“ od 2,5 milijardi dolara krajem 2017. godine, a isporuke su počele 2019. godine.

Dogovor o nabavci „S-400“ razljutio je saveznike SAD-a i NATO-a u Ankari, što je izazvalo veliku diplomatsku krizu i navelo Vašington da otkaže prodaju lovačkih aviona „F-35“ pete generacije Turskoj, kao i da uvede sankcije odbrambenom sektoru.

NATO je insistirao na tome da su „S-400“ nekompatibilni sa standardima Alijanse i sugerisao da će ruska strana na ovaj način navodno moći da prikupi osjetljive obavještajne podatke o vazdušnoj odbrambenoj mreži Alijanse.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.