MINSK

Lukašenko pozvao na promjene u bjeloruskom ustavu

Lukašenko je naveo ustavnu reformu kao način izlaska iz političke krize nakon spornih izbora u avgustu 2020.

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko. Agencije

A. Ka. / Fena

28.9.2021

Bjeloruski predsjednik Aleksander Lukašenko pozvao je u utorak na promjene u ustavu koje bi spriječile opozicioni pokret protiv njega, koji je ojačao u masovnim uličnim protestima u prošloj godini da dođe na vlast, javila je državna novinska agencija Belta.

Predsjednik države od 1994., Lukašenko je naveo ustavnu reformu kao način izlaska iz političke krize nakon spornih izbora u avgustu 2020. Njegovi protivnici osudili su, međutim, takvu promjenu kao sramni način održavanja veteranskog čelnika na vlasti.

Podržan Rusijom, Lukašenko je pokrenuo kampanju nasilnog gušenja protesta, u kojoj su deseci hiljada ljudi uhapšeni. Njegova vlada opisuje demonstrante kao kriminalce koji djeluju uz stranu podršku kako bi pokrenuli nasilni ustanak.

- Nakon prošle godine uvidjeli smo da njima ne smije biti dopušteno da dođu na vlast. To je zato što mi nećemo biti jedini koji će biti likvidirani - navodi Belta Lukašenkove riječi.

- Stoga, novi ustav treba uzeti u obzir te nijanse - kazao je on nakon sastanka sa zvaničnicima.

On nije konkretizirao promjene planirane u ustavu, ali je ponovio da se referendum o njima ne bi trebao održati kasnije od februara.

Nakon sastanka je predsjednik Ustavnog suda, Petr Miklaševič, izjavio da novi ustav predlaže redistribuciju ovlasti između predsjednika, vlade i parlamenta.

Kazao je da novi ustav ima za cilj dati zakonski status "Narodnoj skupštini" koju je Lukašenko pokrenuo u ovoj godini u jeku kritika opozicije, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.