MOGUĆI NEMIRI

U Gruziji se danas održavaju lokalni izbori

Uhapšen bivši predsjednik Mihailo Sakašvili, koji je napustio Gruziju 2013. i koji je 2018. osuđen na zatvor u odsutnost

Lokalni izbori mogli bi se pretvoriti u neriješenu utrku između vladajuće i opozicione stranke. Agencije

N. Aj.

2.10.2021

Gruzijci izlaze na birališta da bi glasali na lokalnim izborima koji bi se mogli pretvoriti u neriješenu utrku između vladajuće i opozicione stranke, dan nakon hapšenja bivšeg predsjednika i opozicijskog političara Mihaila Sakašvilija (Saakašvili).

Sakašvili, koji je napustio Gruziju 2013. i koji je 2018. osuđen na zatvor u odsutnosti, uhapšen je u petak nakon što se vratio u Gruziju i pozvao svoje pristaše da glasaju za opoziciju i krenu u postizborne ulične prosvjede.

Gruzijske vlasti upozorile su da će biti uhapšen ako se vrati, a predsjednica Salome Zourabišvili rekla je da neće pomilovati 53-godišnjeg bivšeg predsjednika nakon njegova uhićenja te ga je optužila da namjerno pokušava destabilizirati zemlju.

Pritisak Evropske unije

Izbori, koji uključuju glasanje za gradonačelnika glavnog grada Tbilisija, dobili su na važnosti uslijed mjesecima dugačke političke krize koja je eskalirala uoči prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, nakon kojih je opozicija bojkotirala rad parlamenta.

Čelnik glavne opozicijske stranke, Ujedinjenog nacionalnog pokreta (UNM) koji je Sakašvili osnovao, uhapšen je u februaru te pušten u maju nakon pritiska Evropske unije da se dogovori sporazum o olakšavanju nesuglasica između vlade i te stranke.

Sporazum je propao tokom ljeta kad se vladajuća stranka Gruzijski san povukla. U sporazumu je bilo rečeno da bi Gruzijski san trebao raspisati prijevremene izbore ako ne uspije prikupiti 43 posto glasova na lokalnim izborima u subotu.

Propast sporazuma

Nedavna anketa pokazala je da je podrška za Gruzijski san na 36 posto.

Iako je sporazum sada propao, politički analitičari kažu da glasanje može potaknuti proteste ako vladajuća stranka ne uspije prijeći prag zacrtan u sporazumu te odbije raspisati prijevremene izbore.

- Ako Gruzijski san ne postigne što je postigao na prethodnim parlamentarnim izborima, što je 48.22 posto, mogli bismo ponovno imati određene nemire, vjerojatno još jedan val političke krize - rekao je Soso Džamukašvili iz političke platforme Emerging Europe.

Prije nego što je uhapšen i zatvoren, Sakašvili je rekao svojim pristašama da glasuju za UNM ili za bilo koju manju stranku koja oponira Gruzijskom snu i okupe se u središtu Tbilisija u nedjelju.

- Svi moraju izaći na birališta i glasati i 3. oktobar moramo popuniti Trg slobode. Ako bude 100.000 ljudi, niko nas ne može poraziti - rekao je. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.