PREDSJEDNIK SAD

Bajden snažno podržava nastavak procesa pristupanja Zapadnog Balkana EU

Razgovarali su i o važnom radu Savjeta za trgovinu i tehnologiju SAD i EU, koji se sastao u Pitsburgu 29. septembra

Američki predsjednik Džo Bajden. Agencije

A. Ka.

5.10.2021

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) poručio je da snažno podržava nastavak procesa pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji (EU).

Kako je saopćeno iz Bijele kuće, Bajden je jučer razgovarao sa predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen (Leyen) i potvrdio podršku EU, glavnom partneru Sjedinjenih Američkih Država, kao i njegovu predanost nastavku sprovođenja rezultata sa sastanka na vrhu između SAD i EU u junu.

- Razgovarali su i o važnom radu Savjeta za trgovinu i tehnologiju SAD i EU, koji se sastao u Pitsburgu 29. septembra, kako bi obezbijedili da pravila koja regulišu globalnu trgovinu i kritične i nove tehnologije budu ukorijenjene u demokratskim vrijednostima i tržišnim načelima, te da se pozabave problemima zajedničkog lanca snabdijevanja - navodi se u saopćenju.

Bajden je, kako se dodaje, naglasio važnost omogućavanja prekograničnog protoka podataka i ujednačavanja uslova u međunarodnom poreskom sistemu.

Također je pozdravio obnovljenu saradnju SAD i EU u borbi prpotiv covida 19 i na preduzimanju koraka za rješavanje klimatske krize, uoči samita u Glazgovu kasnije ovog mjeseca.

- Lideri su također razgovarali o Zapadnom Balkanu, a predsjednik Bajden je izrazio snažnu podršku nastavku procesa pristupanja zemalja u ovoj regiji - stoji u saopćenju iz Bijele kuće.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.