RUSIJA

Moskva uvodi stroge mjere: Stariji koji nisu vakcinisani treba da ostanu kod kuće

Gradonačelnik Moskve najavio je danas da od sljedeće sedmice ponovo kreće rad od kuće, obavezno vakcinisanje za zaposlene i druge mjere ograničenja u borbi protiv pandemije

U Rusiji se posljednjih dana bilježe rekordni brojevi infekcija i smrtnih slučajeva. Ilustracija

A. Ka.

19.10.2021

Rusija u glavnom gradu Moskvi uvodi prve mjere ograničenja protiv Covida od ljeta, navodi AFP.

Gradonačelnik Moskve najavio je danas da od sljedeće sedmice ponovo kreće rad od kuće, obavezno vakcinisanje za zaposlene i druge mjere ograničenja u borbi protiv pandemije.

Sergej Sobjanin naredio je poslodavcima da najmanje 30 posto njihovih zaposlenih u sljedeća četiri mjeseca radi od kuće. Od ove odredbe bit će oduzeti vakcinisani zaposleni i oni koji su se nedavno oporavili od koronavirusa.

Građanima Moskve u dobi od 60 i više godina, kao i hronično bolesnim stanovnicima, osim u slučaju da su vakcinisani ili preboljeli koronavirus, strogo je određeno da ostanu kod kuće, piše The Moscow Times.

Ugostiteljski objekti u glavnom gradu Rusije imaju obavezu da vakcinišu najmanje 80 posto svog osoblja prvom dozom do 1. decembra, a drugom do 1. januara 2022.

- Svjestan sam koliko su ova ograničenja neugodna, ali jednostavno nema drugog načina da vas zaštitimo od ozbiljne bolesti. Molimo vas da se vakcinišete. Tako ćete zaštititi svoje zdravlje i moći ćete da nastavite s uobičajenim načinom života - saopćio je Sobjanin.

U Rusiji se posljednjih dana bilježe rekordni brojevi infekcija i smrtnih slučajeva. Danas je zabilježeno 33.740 novih zaraza koronavirusom i 1.015 umrlih.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.