PREDSJEDNIK TURSKE

Erdoan: Voda najveća strateška vrijednost narednog stoljeća

Zaštita vodnih resursa prije njihovog iscrpljivanja, efikasno korištenje i pravilno upravljanje su sada obaveza, a ne izbor, poručio je Erdoan

A. Ka. / Anadolija

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan

Foto: Anadolija


Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izjavio je da su vodni resursi najveća strateška vrijednog narednog stoljeća i da pritisak na te resurse raste svake godine, javlja Anadolija.

Erdoan se obratio učesnicima Prvog vijeća za vodu Turske kako bi ukazao na izuzetnu važnost tog resursa za budućnost čovječanstva.

Zaštita vodnih resursa prije njihovog iscrpljivanja, efikasno korištenje i pravilno upravljanje su sada obaveza, a ne izbor - poručio je Erdogan.

Naglasivši da Turska pridaje veliku važnost očuvanju vodnih resursa, Erdoan je kazao da je u toku realizacija 90 projekata u vodoprivredi i da će ti projekti godišnje za 18 miliona ljudi osigurati dodatnih 1,8 milijardi metara kubnih pitke vode.

Turska će razviti nove modele finansiranja i moderne metode za projekte navodnjavanja u koje će biti uključen i privatni sektor - kazao je Erdoan.

NA VRH

Podijeli članak na