MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Lavrov: Rusija podržava inkluzivnu vladu u Afganistanu

Od Ujedinjenih nacija se očekuje da igraju konstruktivnu ulogu, kazao je šef ruske diplomatije, izražavajući spremnost svoje zemlje da dostavi humanitarnu pomoć u Afganistan

N. Aj. / Fena

Sergej Lavrov

Foto: Agencije


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da se Moskva zalaže za stvaranje inkluzivne vlade u Afganistanu.

U online obraćanju sastanku ministara vanjskih poslova afganistanskih susjeda, Lavrov je izjavio da su stavovi učesnika teheranskog samita postali bliži i kako vjeruje da će oni pomoći u obnovi mira u Afganistanu.

Kazao je da je trenutna situacija u Afganistanu rezultat dugogodišnjeg američkog vojnog prisustva u toj zemlji.

Naglašavajući da će afganistanski narod ponovo steći svoja prava, on je izjavio da sve zemlje moraju prihvatiti svoju odgovornost u Afganistanu.

Od Ujedinjenih nacija se očekuje da igraju konstruktivnu ulogu, kazao je šef ruske diplomatije, izražavajući spremnost svoje zemlje da dostavi humanitarnu pomoć u Afganistan.

Sastanak afganistanskih susjeda počeo je tokom dana u iranskoj prijestolnici uz učešće ministara vanjskih poslova Irana, Turkmenistana, Tadžikistana i Uzbekistana, kao i ambasadora Kine i Rusije.

Ministri vanjskih poslova Rusije i Kine virtualno su prisustvovali sastanku, prenosi iranska državna novinska agencija IRNA.

Više o temi Sergej Lavrov

NA VRH

Podijeli članak na