STEZANJE KAIŠA POČINJE

Federalne rezerve SAD smanjuju kupovinu hipotekarnih papira i najavljuju podizanje kamata

Centralna banka SAD svakog mjeseca kupuje 120 milijardi dolara hipotekarnih vrijednosnih papira i obveznica kako bi održala protok novca kroz financijski sistem, ali će to smanjiti za 15 milijardi dolara mjesečno, počevši od ovog mjeseca

lavna kamatna stopa Fed-a - koja utječe na troškove zaduživanja u privredi- ostaje blizu nule. NYT

E. Š. / Agencije

4.11.2021

Rukovodioci Federalnih rezervi SAD-a iznijeli su plan za usporavanje programa kupovine obveznica, što je prvi veliki korak povlačenja podrške za ublažavanje posljedica nastalih zbog pandemije.

Centralna banka SAD svakog mjeseca kupuje 120 milijardi dolara hipotekarnih vrijednosnih papira i obveznica kako bi održala protok novca kroz financijski sistem, ali će to smanjiti za 15 milijardi dolara mjesečno, počevši od ovog mjeseca. Taj bi tempo znači da bi program poticaja bio okončan polovinom 2022.

Glavna kamatna stopa Fed-a - koja utječe na troškove zaduživanja u privredi- ostaje blizu nule. Ako inflacija sljedeće godine se ne smanji, kao što kreatori politike očekuju, vjerovatno je da se podižu kamatne stope kako bi usporili potražnju, i držali inflaciju pod kontrolom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.