GRUZIJA

Demonstranti tražili da Sakašvili bude prebačen u bolnicu: Štrajkuje glađu više od mjesec

U slučaju da vlasti zemlje ne hospitalizuju bivšeg predsjednika, organizovati će masovne proteste

Mihail Sakašvili štrjakuje glađu. Agencije

A. Ka.

7.11.2021

Stotine demonstranata gruzijske opozicije ispred zatvora u Rustavi u Gruziji dalo je sinoć rok od 24 sata vlastima da bivši predsjednik države Mihail Sakašvili bude prebačen u civilnu bolnicu, zbog slabosti uslijed štrajka glađu.

Gruzijska opozicija je poručila da će nakon tog roka, u slučaju da vlasti zemlje ne hospitalizuju bivšeg predsjednika, organizovati masovne proteste na Trgu slobode u glavnom gradu Tbilisiju, prenosi TASS.

Nekoliko stotina demonstranata okupilo se na mitingu ispred zatvora u gradu Rustavi danas, a na tom području dežurale su pojačane policijske patrole, dok je ulaz u objekat bio blokiran čeličnim barijerama.

Ljekari kažu da je bivši predsjednik veoma slab jer skoro 40 dana štrajkuje glađu.

Sakašvili (53) je 1. oktobra započeo štrajk glađu nekoliko sati nakon što je smješten u zatvor u Rustavi, 30 kilometara južno od glavnog grada Tbilisija.

Uhapšen je tog dana nakon što se vratio u Gruziju iz Ukrajine, neposredno uoči prvog kruga lokalnih izbora, u nadi da će doprinjeti boljem rezultatu opozicije.

Sakašvilijeve pristalice tvrde da se njegovo zdravstveno stanje ozbiljno pogoršalo u zatvoru, ali gruzijske vlasti kažu da su njegove vitalne funkcije normalne.

Sakašvili, koji je napustio Gruziju 2013. nakon što je na izborima pobjedio opozicioni kandidat, osuđen je u odsustvu na šest godina zatvora zbog zloupotrebe položaja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.