DOSTA SMRŠAO

Bivši predsjednik Gruzije Sakašvili se pojavio na sudu: Ljekari tvrde da pati od trovanja

U jednom trenutku je podigao majicu ispod koje su se vidjela rebra i šuplji stomak

Sakašvili tokom saslušanja putem video linka. Printscreen

H. J. I.

3.7.2023

Nekoliko gruzijskih televizijskih kanala danas je emitovalo slike bivšeg predsjednika Mihaila Sakašvilija na kojima se vidi da je veoma smršao.

Sakašvili (55) je tokom saslušanja putem video linka, izgledao vidno mršav. U jednom trenutku je podigao majicu ispod koje su se vidjela rebra i šuplji stomak.

"Nevin čovjek koji se drži u pritvoru"

- Apsolutno nevin čovjek se drži u pritvoru - rekao je Sakašvili kojem se sudi za "zloupotrebu položaja", optužbu koju on odbacuje.

Njegovi ljekari su rekli da je Sakašvili, čovjek koji je prije hapšenja imao 115 kilograma, izgubio oko 60 kilograma u zatvoru i da pati od trovanja teškim metalima, gubitka tjelesne težine i mišićne mase.

Sakašvili je predvodio Gruziju od 2004. do 2013. godine, prije nego što je otišao u egzil na osam godina u inostranstvo. Živio je najviše u Ukrajini, gdje je stekao državljanstvo te zemlje i imao političke odgovornosti.

Vratio se u Gruziju 2021. godine

Vratio se u Gruziju prije lokalnih izbora početkom oktobra 2021. godine, ali je odmah uhapšen i odveden na služenje šestogodišnje zatvorske kazne zbog "zloupotrebe položaja". Ta kazna je izrečena u njegovom odsustvu 2018. godine.

On je potom 50 dana štrajkovao glađu protestujući zbog zatvorskih uslova, i zbog toga je boravio u bolnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.