BRISEL

Evropska komisija: Naši fondovi ne mogu se koristiti za postavljanje ograda na granicama

Na hiljade migranata "zaglavljenih" u Bjelorusiji okupili su se na granici s Poljskom, gdje su ograde s bodljikavom žicom i poljski vojnici u više navrata blokirali njihov ulazak

Evropska komisija o fondovima. Ilustracija

N. Aj.

10.11.2021

Evropska komisija saopćila je u srijedu da se njena finansijska sredstva mogu koristiti za finansiranje granične infrastrukture, ali se ne bi trebala ulagati u postavljanje ograda ili bodljikave žice.

Na hiljade migranata "zaglavljenih" u Bjelorusiji okupili su se na granici s Poljskom, gdje su ograde s bodljikavom žicom i poljski vojnici u više navrata blokirali njihov ulazak.

Komisija je saopćila da, kroz budžet EU, pomaže aktivnosti upravljanja granicama, uključujući i za graničnu infrastrukturu.

- Naša je pozicija da se evropski fondovi ne bi trebali koristiti za finansiranje te vrste infrastrukture - ograda ili bodljikave žice - i sudeći po informacijama koje primamo to nije slučaj, a procedure su u toku kako bi se osiguralo da Komisija zna u šta se ulažu evropski fondovi – izjavio je portparol komisije na brifingu za novinare u Briselu, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.