PREMIJER VELIKE BRITANIJE

Džonson: Postignuti sporazum o klimi u Glazgovu mijenja igru

Fantastično postignuće samita COP26 u Glazgovu

Džonson: Fatalna greška bi bila stati. BBC

Piše: H. J. I.

14.11.2021

Sporazum o klimi u Glasgovu je "sporazum koji mijenja igru" koji zvuči kao "smrtno zvono za energiju iz uglja - kaže Boris Džonson (Johnson), prenosi "BBC".

Iako su se zemlje složile samo da "postupno prestanu koristiti" ugalj, a ne da ga "ukinu", premijer Velike Britanije je rekao da je ovo fantastično dostignuće.

Izmjena formulacije napravljena je nakon kasne intervencije Kine i Indije. Ali to je i dalje prvi put da se u takvom klimatskom sporazumu spominju planovi za smanjenje uglja.



Ujedinjeno Kraljevstvo ne može natjerati nacije da djeluju

Dogovor je postignut nakon što je dvonedjeljni samit COP26 u Glasgovu produžen u subotu. Kritičari kažu da sporazum ne ide dovoljno daleko i da neće ispuniti ključni cilj samita da se globalno zagrijavanje ograniči na 1,5C do kraja stoljeća. Naučnici kažu da bi to ograničilo najgore uticaje klimatskih promjena.

Tokom konferencije za novinare u Downing Streetu, Džonson je rekao:

- Možemo lobirati, možemo nagovarati, možemo ohrabriti, ali ne možemo prisiliti suverene nacije da rade ono što ne žele. Uz sve naše nesuglasice, svijet nesporno ide u pravom smjeru. Prelomna tačka je dostignuta zbog stavova ljudi, sa liderima potaknutim svojim biračkim tijelom. Ali "fatalna greška sada bi bila da pomislimo da smo na bilo koji način završili ovu stvar - rekao je Džonson, koji je uprkos postignućima samita, razočaran, rekavši da je postojao visok nivo ambicija, posebno iz zemalja u kojima su klimatske promjene već "pitanje života i smrti".

- Iako su mnogi od nas bili voljni da odu tamo, to nije važilo za sve - priznao je, te dodao je da Ujedinjeno Kraljevstvo ne može natjerati nacije da djeluju. "To je na kraju njihova odluka i moraju stajati iza nje."

Džonson je također rekao da misli da ublaženi jezik korišten prilikom razgovora o uglju nije "učinio toliku razliku", dodajući da je smjer razmišljanja "prilično isti".

Šarma osjetio težinu svijeta na svojim ramenima

Rekao je da je većina zapadne Evrope i Sjeverne Amerike bila ubijeđena da prekine finansijsku podršku inozemnim projektima fosilnih goriva do ovog vremena sljedeće godine.

- A kada se sve to zbroji, nesumnjivo je, u Glasgovu su se začula smrtna zvona za energiju iz uglja - rekao je Džonson.

Govoreći uz premijera, predsjednik COP26 Alok Šarma (Sharma) otkrio je da se u jednom trenutku tokom završnih pregovora plašio da je sporazum ugrožen.

- Postojao je sat kada zaista nismo htjeli da se dogovorimo - rekao je Šarma, koji je suzbijao suze dok je zatvarao samit nakon kasne intervencije, rekao je:

- Mogu vam reći da je bio jedan zaista napet sat kada sam osjetio težinu svijeta na svojim ramenima... ovaj dogovor je bio apsolutno u opasnosti.

Ranije je rekao da će "Kina i Indija morati da se objasne" klimatski ugroženim nacijama.

Jedan od glavnih ciljeva koje je postavio COP26 bio je osigurati da globalno zagrijavanje ne prijeđe iznad 1,5C do 2100. godine - ali izvještaj Climate Action Tracker grupe izračunao je da trenutnom brzinom svijet ide ka zagrijavanju od 2,4C do tog datuma.

Kao dio sporazuma sklopljenog u Glasgovu, zemlje će se sastati sljedeće godine kako bi obećale daljnje veliko smanjenje korištenja uglja s ciljem postizanja cilja od 1,5C.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.