ODRŽAT ĆE I SASTANKE

Komšić u Glazgovu na samitu COP26, obraća se sutra ujutro

Na poziv predsjednika Bajdena i predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (von der Leyen) prisustovati odvojenom sastanku o temi ograničavanja emisija metana

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić. Anadolija

N. Aj.

1.11.2021

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić predstavljat će državu na UN Konferenciji o klimatskim promjenama koja se otvara danas u Glazgovu. Radi se o najvećoj takvoj konferenciji posljednjih decenija, na kojoj će prisustvovati više od 180 šefova država.

Komšića će danas dočekati premijer Velike Britanije Boris Džonson (Johnson) i generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš (Guterress), nakon čega će prisustvovati sastanku lidera koji su podržali deklaraciju o zaštiti šuma.

Nakon zvaničnog otvaranja konferencije, planirano je da Komšić održi niz bilateralnih sastanaka, a potom prisustvuje svečanoj večeri svjetskih lidera, na kojoj će biti i premijer Velike Britanije Boris Džonson, predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden), princ  Vilijam (William), i niz drugih svjetskih lidera.

Komšićevo obraćanje svjetskim liderima planirano je za utorak ujutro, kada će imati priliku govoriti o Bosni i Hercegovini i problemima sa kojima se susrećemo u energetskoj tranziciji, a nakon čega će na poziv predsjednika Bajdena i predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (von der Leyen) prisustovati odvojenom sastanku o temi ograničavanja emisija metana.

UN-ova Konferencija, pod nazivom COP26, smatra se historijskim događajem u borbi protiv klimatskih promjena na kojoj se očekuje prisustvo 25.000 delegata iz cijelog svijeta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.