PORUKA IZ BERLINA

Njemačka izrazila zabrinutost zbog jačanja ruske vojske u blizini ukrajinske granice

Sa zabrinutošću pratimo vojne aktivnosti Rusije - kazao je potparol Ministarstva vanjskih poslova Kristofer Burger

Burger: ruske vlasti da se suzdrže od bilo kakve akcije koja može povećati napetosti u regiji. AVAZ

E. Ć. / Anadolija

15.11.2021

Njemačka je izrazila zabrinutost zbog jačanja ruske vojske u blizini ukrajinske granice, javlja Anadolu Agency (AA).

- Sa zabrinutošću pratimo vojne aktivnosti Rusije - rekao je portparol Ministarstva vanjskih poslova Kristofer Burger (Christofer) na konferenciji za novinare u Berlinu, te dodao kako saveznici u NATO-u pomno prate situaciju.

- Svi se slažemo da se vojna eskalacija mora izbjeći - naglasio je i pozvao ruske vlasti da se suzdrže od bilo kakve akcije koja može povećati napetosti u regiji.

Burger je rekao da bi Rusija trebala osigurati transparentnost u pogledu svoje vojne izgradnje i pridonijeti mjerama izgradnje povjerenja Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OESS).

Američki mediji izvijestili su prošle sedmice da je administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) službeno upozorila evropske saveznike na nedavno jačanje ruske vojske, navodeći da Kremlj možda planira još jednu invaziju na susjednu zemlju.

Ukrajinu muče sukobi u istočnim regijama od marta 2014, nakon ruske ilegalne aneksije Krima. Zapadne zemlje optužuju Rusiju da destabilizuje regiju pružajući vojnu podršku separatistima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.