BRITANSKI PREMIJER

Džonson: Podržavamo integritet Ukrajine, ali nismo ni protiv Rusije

Dok se Evropa suočava s povećanjem cijena energenata, ruski predsjednik Vladimir Putin nada se da će njemačke vlasti uskoro pustiti u promet plinovod Sjeverni tok 2

Boris Džonson. Agencije

Fu. M.

16.11.2021

Francuska i Njemačka upozorile su u ponedjeljak Rusiju da ne ugrožava teritorijalni integritet Ukrajine, nakon neuobičajeno velike koncentracije ruskih vojnika na granici s Ukrajinom.

Dok se Evropa suočava s povećanjem cijena energenata, ruski predsjednik Vladimir Putin nada se da će njemačke vlasti uskoro pustiti u promet plinovod Sjeverni tok 2 kojim će najveća europska ekonomija biti dodatno opskrbljena ruskim plinom.

Njime se zaobilaze i tranzitne zemlje, pogotovo Ukrajina, čija ekonomija ovisi o naknadama za tranzit.

- Dakle, kada kažemo da podržavamo suverenitet i integritet Ukrajine, to nije zato što želimo biti protivnici Rusiji, ili da želimo na neki način strateški okružiti ili potkopati tu veliku zemlju - poručio je britanski premijer Boris Džonson (Johnson) u govoru, čije je isječke objavio njegov ured.

- Nadamo se da će naši prijatelji možda prepoznati da ćemo uskoro morati birati između dodatnog oslanjanja na ruske ugljikovodike kroz nove velike naftovode te podržavanja Ukrajine, mira i stabilnosti - dodao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.