BIVŠI BRITANSKI PREMIJER

Džonson: Putin mi je u razgovoru zaprijetio projektilom

Džonson kaže da je taj razgovor s Putinom imao u februaru 2022. godine

Džonson: U jednom trenutku mi je prijetio. AP

H. J. I.

30.1.2023

Boris Džonson (Johnson), bivši britanski premijer, rekao je da mu je Vladimir Putin prijetio raketnim napadom u vanrednom telefonskom razgovoru uoči ruske invazije na Ukrajinu. Tadašnji britanski premijer rekao je da mu je ruski predsjednik poručio da će to trajati svega minut.

Džonson kaže da je taj razgovor s Putinom imao u februaru 2022. te je u njemu upozorio ruskog predsjednika da će rat biti potpuna katastrofa. Detalji njihovog razgovora otkriveni su u BBC-jevom dokumentarcu u kojem se radi o Putinovom odnosu s ostalim svjetskim čelnicima.

Zapadne sankcije

Džonson je upozorio Putina da bi invazija na Ukrajinu dovela do zapadnih sankcija i većeg broja NATO-ovih snaga na ruskim granicama. Također je pokušao odvratiti rusku vojnu akciju govoreći Putinu da se Ukrajina neće pridružiti NATO-u "u doglednoj budućnosti".

- U jednom trenutku mi je prijetio i rekao: "Borise, ne želim te povrijediti, ali, s projektilom, to bi trajalo svega minut" ili nešto slično. Veselo. Ali mislim da je, sudeći po vrlo opuštenom tonu koji je imao, po nekoj vrsti distanciranosti, samo podilazio mojim pokušajima da ga natjeram na pregovore.

Putin je bio vrlo ugodan tokom tog najneobičnijeg poziva, rekao je Džonson. Nemoguće je znati je li Putinova prijetnja bila iskrena, piše BBC.

Međutim, s obzirom na prethodne ruske napade na Britaniju, posljednji u Salisburiju 2018., svaka prijetnja ruskog čelnika, koliko god bila olako izrečena, vjerovatno je prijetnja koju Džonson ne bi imao izbora nego da je shvati ozbiljno, dodaje BBC.

Šojgu rekao da će Rusija napasti

Devet dana kasnije, 11. februara, ministar odbrane Ben Valas (Wallace) odletio je u Moskvu kako bi se sastao sa svojim ruskim kolegom Sergejem Šojguom. BBC-jev dokumentarac "Putin protiv Zapada" otkriva da je Valas otišao s garancijama da Rusija neće napasti Ukrajinu, ali je rekao da su obje strane znale da je to laž.

Opisao je to kao "demonstraciju siledžijstva ili snage, a to je: lagat ću ti, znaš da lažem i znam da znaš da lažem i još ću ti lagati.

- Mislim da se radilo o tome kako poručiti "ja sam moćan" - rekao je Valas. Rekao je da je "prilično jeziva, ali izravna laž" potvrdila njegovo uvjerenje da će Rusija izvršiti invaziju. Dok je napuštao sastanak, rekao je da mu je general Valerij Gerasimov, načelnik Glavnog štaba Rusije, rekao da "nikada više neće biti poniženi".

Zelenski: Herojski ostao

Manje od dvije sedmice kasnije, dok su tenkovi prelazili granicu 24. februara, Džonsona je usred noći probudio telefonski poziv od predsjednika Zelenskog. 

- Zelenski je vrlo, vrlo miran - prisjetio se Džonson. 

- Ali, rekao mi je, znaš, oni napadaju posvuda. Džonson kaže da je ponudio pomoć u prebacivanju ukrajinskog predsjednika na sigurno.

- Nije to prihvatio. Herojski je ostao gdje je bio - zaključuje Džonson.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.