POVEĆANJE KAPACITETA

SAD će uložiti milijarde dolara u bržu proizvodnju vakcina protiv korone

Investicije u proizvodnju vakcina dio su javno-privatnog partnerstva kojim se žele zadovoljiti potrebe za cjepivima u SAD i svijetu te se pripremiti za buduće pandemije, naglasio je koordinator Bijele kuće za Covid-19 Džef Cints

Proizvodnja će krenuti u drugoj polovini 2022.. Ilustracija

N. Aj.

17.11.2021

SAD planira investirati milijarde dolara u proširenje kapaciteta za proizvodnju vakcina protiv Covida-19, čime će biti dostupna dodatna milijarda doza godišnje, rekao je danas koordinator Bijele kuće za Covid-19 Džef Cints (Jeff Zients).

Aktivisti stvaraju pritisak na američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da šalje veće količine vakacina siromašnijim državama, piše Reuters.

Cints je rekao kako vlada planira proizvođačima mRNA cjepiva ponuditi značajnu pomoć u širenju kapaciteta u pogledu infrastrukture, opreme, obuke i osoblja.

Jedini proizvođači mRNA vakcina su američka kompanija "Pfizer" i njemačka firma "BioNTech" te američka Moderna. Cints je rekao kako će se pomagati i podizvođačima tih kompanija.

Proizvodnja će krenuti u drugoj polovini 2022., dodao je.

Investicije u proizvodnju vakcina dio su javno-privatnog partnerstva kojim se žele zadovoljiti potrebe za cjepivima u SAD i svijetu te se pripremiti za buduće pandemije, naglasio je Cints.

Kratkoročno će taj program omogućiti značajnu količinu doza cjepiva protiv Covida-19 za korištenje u svijetu, a dugoročno će se uspostaviti domaća proizvodnja koja će moći brzo isporučivati vakcine za buduće prijetnje, istaknuo je.

Cints je objavio kako je najmanje jednu dozu zasad primilo 80 posto Amerikanaca starijih od 12 godina. Dodao je da će do kraja srijede prvu dozu primiti 2.6 miliona djece starih između 5 i 11 godina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.