EU CERTIFIKAT

Covid potvrda je promašaj, stvorila je lažni osjećaj sigurnosti

Evropska Komisija želi uskladiti trajanje valjanosti potvrde o vakcinacije protiv COVID-19, uključujući učinke booster doza, rekla je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta

E.Š.

Ross upućuje na suživot s covidom-19

Foto: AGENCIJE


Evropska Komisija želi uskladiti trajanje valjanosti potvrde o vakcinacije protiv COVID-19, uključujući učinke booster doza,rekla je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta.

- Svjesna sam hitnosti i zato Evropska komisija s najvećom hitnošću radi na jačanju koordinacije slobodnog kretanja, uključujući duljinu valjanosti i ulogu pojačivača u kampanji vakcinacije, rekla je eurozastupnicima u Strasbourgu.

Kyriakides je rekla da se o COVID certifikatu vode rasprave s državama članicama, te da Komisija namjerava ove sedmice iznijeti prijedloge.

- Sada smo suočeni s pandemijom koju pokreću, prije svega, nevakcinisane osobe, istaknula je Kyriakides i dodala da "vakcina funkcionira i još uvijek je najefikasniji instrument za čuvanje zdravlja ljudi, za što postoje čvrsti dokazi.

Zastupnici su s povjerenicom za zdravstvo Europske komisije Stellom Kyriakides raspravljali o koordinaciji mjera država članica s obzirom na rast broja slučajeva bolesti covid-19 u Evropskoj Uniji.

- Sada trebamo raditi na suzbijanju dezinformacija koje dovode do oklijevanja ljudi kod vakcinacije.

S njima se nije složio Robert Roos iz Evropskih konzervativaca i reformista (ECR), koji smatra da vakcija nije dovoljno efikasna, zato što, kako tvrdi, i vakcinisani pojedinci mogu biti prenositelji zaraze.

 - Covid potvrda je promašaj. Stvorila je lažni osjećaj sigurnosti. Nema smisla nastaviti istim smjerom. Moramo razviti suživot s covidom-19, rekao je Roos. 

Više o temi Evropska komisija

NA VRH

Podijeli članak na