STIGAO U EVROPU

Prvi slučaj novog soja koronavirusa u Belgiji

Belgija analizira dva uzorka kovida 19 kako bi ustanovila da li se radi o novom soju virusa korona koji je otkriven u Južnoafričkoj Republici, saopštio je vodeći lokalni virusolog Mark van Ranst

Virolog Marc Van Ranst, čiji laboratorij blisko surađuje s belgijskim javnim zdravstvenim tijelom Sciensano, rekao je na Twitteru da je varijanta pronađena kod putnika koji se vraćao u Belgiju iz Egipta. AGENCIJE

E. Š. / The Telegraph

26.11.2021

Virolog Marc Van Ranst, čiji laboratorij blisko surađuje s belgijskim javnim zdravstvenim tijelom Sciensano, rekao je na Twitteruda je varijanta pronađena kod putnika koji se vraćao u Belgiju iz Egipta 11. novembra. Osoba je razvila prve simptome 22. novembra, javlja britanski Telegraph.

Belgija je registrirala prvi slučaj varijante B.1.1.529 koja je krenula iz Južnoafričke Republike. 

To je potvrdio belgijski ministar zdravstva Frank Vandenbroucke na konferenciji za medije u petak.

Pacijentica koja se vraćala iz Egipta, preko Turske, dobila je novu varijantu virusa.

U petak su analizirana još dva moguća slučaja, pri čemu je jedan identificiran kao delta varijanta, a drugi kao novi soj B.1.1.529.

Belgija je prva evropska zemlja koja je otkrila slučajeve, nakon što je soj pronađen u Južnoj Africi, Hong Kongu, Bocvani i Izraelu.

Vijest dolazi nakon što je Sajid Javid, ministar zdcravstva  u Velikoj Britaniji potvrdio da nije otkriven nijedan slučaj nove varijante Covida. Ministar zdravstva, govoreći toom obraćanja Commons-u, rekao je: 

- Tokom proteklih 48 sati otkriven je mali broj slučajeva nove varijante u našoj međunarodnoj genomskoj bazi podataka.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.