POKRENUTA ISTRAGA

Upućene prijetnje austrijskom kancelaru Aleksanderu Šalenbergu: Dat mu rok da povuče sve korona mjere

"Grupacija" prijeti nasiljem Šalenbergu, njegovoj porodici i saveznicima

Šalenbergu dat rok do kraja novembra. Agencije

Z. K.

27.11.2021

Savezna služba za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) pokrenula je istragu zbog anonimnih pisama protivnika epidemioloških mjera u kojima prijete austrijskom kancelaru Aleksanderu Šalenbergu (Alexander Schallenberg). U prijetećem pismu, potpisanom sa "Grupacija", Šalenbergu je dat rok do kraja novembra da povuče sve korona mjere i da se povuče iz politike, a u suprotnom, "Grupacija" prijeti nasiljem Šalenbergu, njegovoj porodici i saveznicima, piše "Salzburger Nachrichten".

Pored Šalenberga prijeti se i ministrima unutrašnjih poslova i zdravlja, Karlu Nehameru (Nehammer) i Volfgangu Mikštajnu (Wolfgang Mückstein), drugim članovima Vlade i političarima iz redova opozicione Socijaldemokratske partije (SPO), koji su podržali "lockdowne" i najavljeno uvođenje obavezne vakcinacije.

Ministar Nehamer je kazao da, kada se dobije prijetnja od anonimnog pošiljioca protiv demokratski izabranih institucija i njihovih porodica, to se ne može se primiti k znanju. Najavio je da će policija sveobuhvatnom istragom utvrditi ko stoji iza prijetnji.

Austrijska policija je proteklih sedmica upozoravala na rastuću radikalizaciju u redovima protivnika korona mjera, što se potvrdilo i na prošlom protestu u Beču, gdje je došlo do napada na čuvare reda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.