VJEROVATNO

WHO: Rizik od omikrona je velik, može imati teške posljedice

U svom saopštenju od jutros, WHO je državama članicama dao upute vezane za pojavu novog soja. Iz WHO-a tako kažu kako je velika vjerovatnost daljnjeg širenja diljem svijeta

Vjerovatnost "potencijalnog daljnjeg širenja" mutacija "visoka" na globalnom nivou, navode iz WHO. AGENCIJE

E. Š. / Agencije

29.11.2021

U svom saopštenju od jutros, WHO je državama članicama dao upute vezane za pojavu novog soja. Iz WHO-a tako kažu kako je velika vjerovatnost daljnjeg širenja diljem svijeta.

Također, WHO upozorava da bi, ovisno o karakteristikama ove varijante, koje se tek istražuju, moglo doći do ozbiljnih posljedica.

- Omikron ima neviđeni broj mutacija na proteinu šiljka, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog njihovog potencijalnog uticaja na tok pandemije. Vjerovatnost "potencijalnog daljnjeg širenja" mutacija "visoka" na globalnom nivou.


Poručio je državama da prilagode "mjere međunarodnih putovanja", navodeći kako će uskoro izdati daljnje smjernice. AGENCIJE

WHO je također upozorio da bi, ovisno o karakteristikama ove varijante, moglo doći do daljnjih valova zaraze covidom-19, što bi moglo imati ozbiljne posljedice.

Poručio je državama da prilagode "mjere međunarodnih putovanja", navodeći kako će uskoro izdati daljnje smjernice.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava kako "postoji zabrinutost oko mogućnosti omikrona da izbjegne stečeni imunitet.

- S obzirom na mutacije koje mogu izbjeći stečeni imunitet i moguću viši nivo prenosivosti, velika je vjerovatnost daljnjeg širenja omikrona na globalnom nivou. Ovisno o tim karakteristikama, moglo bi doći do budućih naleta valova covida-19, što bi moglo imati ozbiljne posljedice. Procjenjujemo da je ukupni globalni rizik vezan za novi soj covida-19 vrlo visok, dodaje se u saopštenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.