VJEROVATNO

WHO: Rizik od omikrona je velik, može imati teške posljedice

U svom saopštenju od jutros, WHO je državama članicama dao upute vezane za pojavu novog soja. Iz WHO-a tako kažu kako je velika vjerovatnost daljnjeg širenja diljem svijeta

E. Š. / Agencije

Vjerovatnost "potencijalnog daljnjeg širenja" mutacija "visoka" na globalnom nivou, navode iz WHO

Foto: AGENCIJE


U svom saopštenju od jutros, WHO je državama članicama dao upute vezane za pojavu novog soja. Iz WHO-a tako kažu kako je velika vjerovatnost daljnjeg širenja diljem svijeta.

Također, WHO upozorava da bi, ovisno o karakteristikama ove varijante, koje se tek istražuju, moglo doći do ozbiljnih posljedica.

- Omikron ima neviđeni broj mutacija na proteinu šiljka, od kojih su neke zabrinjavajuće zbog njihovog potencijalnog uticaja na tok pandemije. Vjerovatnost "potencijalnog daljnjeg širenja" mutacija "visoka" na globalnom nivou.

  • Poručio je državama da prilagode "mjere međunarodnih putovanja", navodeći kako će uskoro izdati daljnje smjernice

    Poručio je državama da prilagode "mjere međunarodnih putovanja", navodeći kako će uskoro izdati daljnje smjernice

    Foto: AGENCIJE


WHO je također upozorio da bi, ovisno o karakteristikama ove varijante, moglo doći do daljnjih valova zaraze covidom-19, što bi moglo imati ozbiljne posljedice.

Poručio je državama da prilagode "mjere međunarodnih putovanja", navodeći kako će uskoro izdati daljnje smjernice.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava kako "postoji zabrinutost oko mogućnosti omikrona da izbjegne stečeni imunitet.

- S obzirom na mutacije koje mogu izbjeći stečeni imunitet i moguću viši nivo prenosivosti, velika je vjerovatnost daljnjeg širenja omikrona na globalnom nivou. Ovisno o tim karakteristikama, moglo bi doći do budućih naleta valova covida-19, što bi moglo imati ozbiljne posljedice. Procjenjujemo da je ukupni globalni rizik vezan za novi soj covida-19 vrlo visok, dodaje se u saopštenju.

Više o temi Omikron

NA VRH

Podijeli članak na