ZBOG OMIKRON SOJA

Bajden odlučio: Nova pravila za ulazak u SAD stupaju na snagu u ponedjeljak

Stručnjaci kažu da će broj slučajeva Covid-19 nastaviti da raste u sedmicama koje su pred nama i ove zime, rekao je Bajden

N. Aj.

Američki predsjednik Džo Bajden

Foto: Agencije


Novi, stroži zahtjevi administaracije američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) za testiranje na Covid-19 za sve putnike koji dolaze u Sjedinjene Američke Države stupit će na snagu u ponedjeljak, rekao je zvaničnik administracije za CNN.

Nova pravila zahtjevat će da svaki putnik koji leti u SAD iz druge zemlje bude negativan jedan dan prije polaska, mijenjajući pravila koja su dozvoljavala dolaznim putnicima da se testiraju do tri dana prije ulaska u zemlju. 

Moramo biti spremni

Novo pravilo američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti stupit će na snagu u ponedjeljak u 00:01 sati po istočnom vremenu.

Promjena politike, koju je predsjednik Bajden najavio u četvrtak, zajedno sa nizom novih koraka u borbi protiv Covida-19 ove zime, naglašava potencijalnu prijetnju koju predstavlja novootkrivena varijanta omikron. Naučnici još rade na utvrđivanju koliko je ova varijanta prenosiva, koliko bolesna uzrokuje ljude i koliko dobro postojeće vakcine djeluju protiv nje.

- Stručnjaci kažu da će broj slučajeva Covid-19 nastaviti da raste u sedmicama koje su pred nama i ove zime. Dakle, moramo biti spremni - rekao je Bajden.

Svaki strani državljanin koji putuje u SAD mora biti potpuno vakcinisan, iako i dalje ne postoji uslov vakcinacije za američke državljane koji putuju avionom, bilo globalno ili domaće. Bijela kuća je ranije saopćila da zahtjev za vakcinom za domaća putovanja ostaje na stolu kao opcija za budućnost.

Zabrana putovanja

SAD su u ponedjeljak zabranile sva putovanja iz Južne Afrike i sedam susjednih zemalja, s izuzetkom američkih državljana i legalnih stalnih stanovnika, koji moraju biti negativni da bi ušli u SAD, ali ne nakon što stignu. Upitan u utorak koliko dugo će trenutna ograničenja putovanja ostati na snazi, Biden je rekao: 

- Pa, to nekako zavisi. Ide se iz sedmice u sedmicu, da utvrdimo šta nam je potrebno i kakvo je stanje. U narednih nekoliko sedmica ćemo naučiti mnogo više o smrtonosnosti ovog virusa, o tome koliko je širenja, o tome da li ono što imamo to može kontrolisati, i slično.

Zdravstveni zvaničnici pozivaju ljude da se vakcinišu protiv Covid-19 ili da dobiju dopunsku vakcinu ako ispunjavaju uslove. Drugih mjera kao što su maske, pranje ruku, fizičko distanciranje i provjetravanje prostora i dalje se treba pridržavati.

Više o temi Koronavirus

NA VRH

Podijeli članak na