AL HOL

Četverogodišnji dječak iz BiH poginuo u kampu u Siriji

Dječak porijeklom iz Bosne i Hercegovine Ibrahim Babić (4) preminuo je nakon što je krajem novembra u zatvoreno šatorsko naselje udarila cisterna s gorivom

Ibrahim boravio u Al Holu od 2019. godine. agencije

E. Ć.

3.12.2021

Dječak porijeklom iz Bosne i Hercegovine Ibrahim Babić (4) preminuo je nakon što je krajem novembra u zatvoreno šatorsko naselje udarila cisterna s gorivom. Babić je bio u kampu Al Hol, šatorskom naselju u kojem su smještene porodice osumnjičenih militanata ISIS-a. 

Za Radio Slobodna Evropa (RSE) informaciju o smrti dječaka potvrdili su iz centra za informiranje Rojava, nezavisne organizacije sa sjedištem u sjeveroistočnoj Siriji, koja ima uvid u situaciju u kampovima.

Četverogodišnji Ibrahim s majkom, porijeklom iz Indonezije, u Al Holu je boravio otkako je 2019. ISIS teritorijalno poražen. Dječakov otac Edvin Babić iz Sarajeva jedan je od uhapšenih u martu 2019. godine, u Baguzu, posljednjem uporištu militantne grupe. 

Tada su osumnjičeni militanti i njihove porodice uhapšeni ili su se sami predali snagama Kurda i međunarodne koalicije za borbu protiv ISIS-a. Muškarci su odvedeni u zatvore, a žene i djeca u nekoliko kampova, od kojih je najveći Al Hol u pokrajini Hasaka.

U Al Holu trenutno živi 60.000 osoba iz skoro 60 zemalja svijeta. Osim porodica osumnjičenih militanata, u kampu žive i izbjeglice i raseljene osobe. Među njima su i državljanke BiH s djecom. Radio Slobodna Evropa ima podatke o oko stotinu osoba, od čega je najveći broj djece. Procjene su da je iz BiH u Siriju i Irak otišlo 360 osoba. 

Nije poznato koliko je djece, čiji su roditelji bh. državljani, rođeno u ovim zemljama, prenosi "RSE".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.