UOČI GODIŠNJEG SAMITA

Saudijski princ Salman danas kreće u zalivsku turneju

Posjetit će Oman, Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein, Katar i Kuvajt

Princ Mohamed bin Salman. Agencije

H. J. I.

6.12.2021

Saudijski de facto vladar, princ Mohamed bin Salman (Mohammed), započet će turneju po arapskim zalivskim državama u ponedjeljak uoči redovnog godišnjeg zalivskog samita u ovom mjesecu u jeku ključnih pregovora koji imaju za cilj spašavanje nuklearnog sporazuma između Irana i Zapada.

Princ Mohamed posjetit će Oman, Ujedinjene Arapske Emirate, Bahrein, Katar i Kuvajt, javila je televizija Al Arabiya u saudijskom vlasništvu, a Oman će biti prva stanica turneje.

To će biti prva posjeta princa susjednom Kataru otkako su Rijad i njegovi arapski saveznici uveli embargo Dohi sredinom 2017. i taj je spor riješen tek u januaru prošle godine.

Al Arabiya je javila da će samit zalivskih arapskih čelnika biti održan u saudijskoj prijestolnici Rijadu sredinom decembra.

Saudijska Arabija i UAE angažirale su se kod dugogodišnjeg suparnika Irana u pokušaju da suzbiju regionalne napetosti, dok se indirektni razgovori između Washingtona i Teherana o oživljavanju nuklearnog sporazuma otežu.

U posljednjem krugu razgovora u Beču u prošloj sedmici, zapadne sile dovele su u pitanje iransku odlučnost da spasi nuklearni sporazum iz 2015. koji zalivske države smatraju nepotpunim jer se ne bavi iranskm raketnim programom i mrežom njegovih regionalnih savezničkih paravojski, prenosi Reuters.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.