SAUDIJSKI PRINC

Mohamed bin Salman prvi put javno osudio izraelske napade u Gazi

Rijad je više puta kritikovao napade na civile, iako se on nije obraćao do danas po tom pitanju

Muhamed bin Salman. AP

N. H.

11.11.2023

Princ Saudijske Arabije Mohamed bin Salman (Mohammed) prvi put je javno osudio ponašanje izraelske vojske u Gazi, a to je uradio uoči samita koji će biti usredotočeni na izraelske napade na Pojas Gaze.

-Osuđujemo vojnu agresiju kojoj smo svjedočili u Pojasu Gaze, ciljanje civila i stalna kršenja međunarodnog humanitarnog prava od izraelskih okupacijskih snaga. Naglašavamo nužnost zaustavljanja ovog rata i prisilnog raseljavanja i stvaranja uvjeta za povratak stabilnosti i postizanje mira – rekao je Mohamed bin Salman, saudijski prijestolonasljednik.

Rijad je više puta kritikovao napade na civile, iako se on nije obraćao do danas po tom pitanju.

Njegovi komentari na saudijsko-afričkom samitu prije nego što Saudijska Arabija domaćin dva hitna sastanka o borbama u Gazi, Arapske lige i Organizacije islamske saradnje.

U završnoj deklaraciji saudijsko-afričkog samita izražena je "duboka zabrinutost" zbog humanitarne situacije u Gazi, pozvano na prekid vojnih operacija i apelirano na međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak "kako bi se zaustavili izraelski napadi i prisilno raseljavanje Palestinaca iz Pojasa Gaze".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.