BEZ INCIDENTA

NATO izvršio 290 presretanja ruskih aviona

Avioni NATO-a su polijetali kako bi identificirali letjelicu koja se približava i potom je ispratili iz zračnog prostora Alijanse

NATO izvršio 290 presretanja ruskih aviona. Agencije

N. Aj. / Fena

28.12.2021

Sjevernoatlantski savez (NATO) je objavio izvještaj u kojem se navodi da je morao stotine puta dizati svoje borbene avione kako bi presreli druge letjelice, u većini slučajeva ruske vojne avione, saopćila je ova vojna alijansa u utorak.

Prema NATO-u, 290 od ukupno 370 letačkih misija je izvršeno u 2021. godini kao odgovor na aktivnosti ruskih vojnih aviona.

Većina presretanja aviona u ovoj godini dogodila se u baltičkom regionu, gdje NATO vodi misiju vazdušne policije za Estoniju, Latviju i Litvaniju.

- Uglavnom su se presretanja događala bez incidenata. Avioni NATO-a su polijetali kako bi identificirali letjelicu koja se približava i potom je ispratili iz zračnog prostora Alijanse. Vrlo malo presretnutih aviona već je bilo ušlo u saveznički zračni prostor - navodi se u saopćenju NATO-a.

Oko 80 posto letačkih misija NATO-a ove godine bile su odgovor na ruske vojne avione koji su se previše približili zračnom prostoru zemalja članica, navela je Alijansa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.