FALILO NEKOLIKO GLASOVA

Američki Senat nije usvojio zakon o sankcijama ruskom plinovodu Sjeverni tok 2

Demokrate su u srijedu predstavile vlastiti prijedlog, a senator Robert Mendes dobio je podršku mnogih svojih kolega demokrata, uključujući predsjednika Džoa Bajdena

Glasanje je trajalo skoro sedam sati. Ilustracija

N. Aj.

14.1.2022

Američki Senat nije usvojio zakono sankcijama ruskom plinovodu Sjeverni tok 2 za koji se zalagao republikanski senator Ted Kruz (Cruz).

Rezultat je bio 55 za i 44 protiv zakona za koji je bilo potrebno 60 glasova za usvajanje. Glasanje je trajalo skoro sedam sati dok je lider većine Čak Šumer (Chuck Schumer) razmatrao opcije o zakonu o glasačkim pravima.

Demokrate su u srijedu predstavile vlastiti prijedlog, a senator Robert Mendes (Menendez) dobio je podršku mnogih svojih kolega demokrata, uključujući predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden), za alternativni zakon koji je predstavio u srijedu. Njegovo zakonodavstvo bi uvelo sveobuhvatne sankcije najvišim ruskim vladinim i vojnim zvaničnicima i bankarskim institucijama ako se Moskva uključi u neprijateljstva protiv Ukrajine.

- Samo odmah uvođenje sankcija može promijeniti Putinovu kalkulaciju, zaustaviti ukrajinsku invaziju i ukloniti egzistencijalnu prijetnju koju predstavlja Sjeverni tok 2 - rekao je Cruz.

Plinovod Sjeverni tok 2 vrijedan je 11 milijardi dolara i slao bi ruski gas ispod Baltičkog mora u Evropu preko Njemačke. Završen je krajem prošle godine, ali čeka se odobrenje Njemačke i EU koje će možda stići tek sredinom godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.