ZAMJENICA BLINKENA

SAD pozvale Kinu da iskoriste uticaj na Moskvu: Napad na Ukrajinu bi bio velik udar na svjetsko gospodarstvo

Nastavljamo intenzivne i jasne razgovore s našim njemačkim saveznicima i želim vam danas jasno reći: Ako Rusija napadne Ukrajinu na ovaj ili onaj način, Sjeverni tok 2 neće ići dalje, poručila je Viktorija Nuland

Viktorija Nuland: Ujedinjeni smo u tome da prednost dajemo diplomatiji. Twitter

E. Ć.

27.1.2022

Kina treba iskoristiti svoj "utjecaj" na Rusiju i odvratiti je od napada na Ukrajinu, rekla je večeras zamjenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland (Victoria) i ponovila da plinovod Sjeverni tok 2 neće biti operativan ukoliko Rusija napadne Ukrajinu.



Pozvala Peking da "nagovori" Moskvu na diplomatiju

Nuland je pozvala Peking da iskoristi svoj utjecaj na Moskvu i da "je nagovori" na diplomatiju, jer ukoliko bude sukoba u Ukrajini, poručila je da to neće biti dobro ni za Kinu.

- To bi bio velik udar na svjetsko gospodarstvo i na energetski sektor - dodala je Nuland o Kini koja je javno dala podršku "razumnoj zabrinutosti" Moskve.

Sjedinjene Američke Države su danas rekle da su sigurne da sporni plinovod Sjeverni tok 2 koji Rusiju povezuje s Njemačkom neće biti pušten u rad ako Moskva napadne Ukrajinu.

- Nastavljamo intenzivne i jasne razgovore s našim njemačkim saveznicima i želim vam danas jasno reći: Ako Rusija napadne Ukrajinu na ovaj ili onaj način, Sjeverni tok 2 neće ići dalje - rekla je Nuland.

Izjave iz Berlina veoma snažne

Na temelju dogovora koji je ljetos postigao s Vašingtonom o tom plinovodu koji Amerikanci nisu htjeli, ali je sada završen, Berlin je istakao da će njegova budućnost biti upitna u slučaju ruskog napada na Ukrajinu. No njemačka vlada nije išla tako daleko da bi jasno potvrdila da on neće biti pušten u pogon.

- Upravo radimo na paketu jakih sankcija" sa zapadnim saveznicima u slučaju ruske invazije, koji obuhvaća niz aspekata, "pa tako i Sjeverni tok 2 - rekla je ranije danas ministrica vanjskih poslova Njemačke Analena Berbok (Annalena Baerbock).

- Mislim da su izjave koje su se čule u Berlinu, pa tako i danas, veoma, veoma snažne - reagirala je Nuland, te dodala:

- Sarađivat ćemo s Njemačkom kako bismo bili sigurni da plinovod neće ići dalje.

Ona je također izrazila nadu da će Rusija proučiti ponudu Sjedinjenih Američkih Država i vratiti se za pregovarački stol.

- Ujedinjeni smo u tome da prednost dajemo diplomatiji. Ali smo jednako ujedinjeni u odlučnosti da ako Moskva odbaci našu ponudu za dijalogom, cijena koju će platiti bude brza i oštra - poručila je Nuland, prenosi "Reuters".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.