NORMALIZACIJA SITUACIJE

Ukinuto vanredno stanje u četiri regije u Kazahstanu

Jučer su s aerodroma u Almatiju odletjeli ruski mirovnjaci

A. O.

Vanredno stanje ukinuto je u pokrajinama Cimkent, Turkistan, Karagandi i Istočni Kazahstan

Foto: AFP


Vlasti Kazahstana danas su ukinule vanredno stanje u još četiri regije, koje je uvedeno 5. januara zbog nereda koji su izbili tokom masovnih protesta zbog povećanja cijela plina, piše Anadolija.

Vanredno stanje ukinuto je u pokrajinama Cimkent, Turkistan, Karagandi i Istočni Kazahstan, a ranije je to učinjeno i u Zapadnom Kazahstanu, Pavlodaru i Sjevernom Kazahstanu. Zbog nereda je angažirana i mirovna misija Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti, a i te snage od jučer se povlače iz Kazahstana.

Otklonjena ograničenja

Jučer su s aerodroma u Almatiju odletjeli ruski mirovnjaci, a danas Kazahstan napuštaju i mirovnjaci iz Kirgistana, Bjelorusije, Tadžikistana i Armenije. Život se u Kazahstanu polako normalizira, a otvorene su i banke i devizni biroi. U potpunosti su otklonjena ograničenja u pristupu internetu, a s radom su počeli i restorani, kafeterije, trgovački i zabavni centri.

Nadležne gradske službe i dalje čiste ulice Almatija koji je najteže pogođen neredima tokom protesta. U toku su i radovi na obnovi zgrade pokrajinske vlade u Almatiju koja je zapaljena tokom protesta, a saobraćaj je otvoren i na centralnom gradskom trgu. Aerodrom u Almatiju normalizirao je svoj rad. 

Uhapšena lica

Procjenjuje se da je u neredima, koje kazahstanske vlasti nazivaju terorističkim napadima, nanesena ekonomska šteta Kazahstanu u iznosu većem od 217 miliona dolara.

Kazahstanske snage i dalje provode antiterorističke operacije u Almatiju i Jambilu, a do sada je slobode lišeno više od 10.000 ljudi. Vlasti Kazahstana nisu potvrdile medijske navode da su u neredima u toj zemlji život izgubile najmanje 164 osobe, piše Anadolija. 

Više o temi Kazahstan

ALIKHAN SMAILOV
Izabran novi premijer Kazahstana u jeku nereda
NA VRH

Podijeli članak na