RUSKI PREDSJEDNIK

CNN otkrio Putinov plan za Ukrajinu

Zvaničnik je rekao da SAD imaju dokaze da su operativci obučeni za gradsko ratovanje i upotrebu eksploziva za vršenje sabotaže protiv ruskih posredničkih snaga

Vladimir Putin. arhiv

S.Spahić

14.1.2022

SAD imaju informacije koje ukazuju na to da je Rusija predložila grupi operativaca da sprovedu operaciju pod lažnom zastavom u istočnoj Ukrajini u pokušaju da stvori izgovor za invaziju, rekao je američki zvaničnik za CNN u petak.

Zvaničnik je rekao da SAD imaju dokaze da su operativci obučeni za gradsko ratovanje i upotrebu eksploziva za vršenje sabotaže protiv ruskih posredničkih snaga.

Ova tvrdnja se poklapa sa izjavama koje je u petak objavilo ukrajinsko Ministarstvo odbrane, u kojoj se navodi da ruske specijalne službe pripremaju provokacije protiv ruskih snaga u pokušaju da za to optuže Ukrajinu. Savjetnik za nacionalnu sigurnost Džejk Saliven (Jake Sullivan) nagovijestio je obavještajne podatke tokom brifinga sa novinarima u četvrtak.


Ukrajina oprezna

- Naša obavještajna zajednica je razvila informacije da Rusija postavlja temelje da ima mogućnost da izmisli izgovor za invaziju - poručio je Saliven u četvrtak.

Ministarstvo odbrane Ukrajine saopštilo je u petak da „vojne jedinice zemlje agresora i njeni sateliti dobijaju naređenja da se pripreme za takve provokacije“.


Neuspješni diplomatski pregovori

Zaključak američkih obavještajnih službi dolazi nakon sedmice diplomatskih pregovora između ruskih i zapadnih zvaničnika o ruskom skupljanju desetina hiljada vojnika uz ukrajinsku granicu. 

Razgovori nisu uspjeli da postignu nikakav napredak, jer Rusija ne želi pristati na deeskalaciju, a američki i NATO zvaničnici su rekli da zahtjevi Moskve, uključujući to da NATO nikada ne primi Ukrajinu u alijansu nisu prihvatljivi.

Američki zvaničnik je rekao da Bajdenova administracija misli da bi Rusija mogla da se sprema za invaziju na Ukrajinu „koja bi mogla da dovede do rasprostranjenog kršenja ljudskih prava i ratnih zločina ukoliko diplomatija ne ispuni svoje zamisli“.


Različita mišljenja

- Ruska vojska planira da započne ove aktivnosti nekoliko sedmica prije vojne invazije, koja bi mogla da počne sa invazijom između sredine januara i sredine februara - kazao je zvaničnik, uz napomenu da je slična situacija bila na Krimu 2014. godine.

- Dok su naši prijedlozi usmjereni na smanjenje vojne konfrontacije, deeskalaciju ukupne situacije u Evropi, na Zapadu se dešava upravo suprotno. Članice NATO-a jačaju svoju snagu i avijaciju. Na teritorijama koje su direktno u blizini Ukrajine, na Crnom moru, razmjere vježbi su se u posljednje vrijeme višestruko povećale - rekao je Sergej Lavrov, Ministar vanjskih poslova Rusije, nakon neuspješnih diplomatskih pregovora.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.