RECIPROČNI DIJALOG

Razgovarali Blinken i Stoltenberg: SAD i NATO spremni da se ponovo sastanu s Rusijom

U tekstu se precizira da je telefonski razgovor održan radi diskusije o daljim koracima nakon sastanka Savjeta NATO-Rusija 12. januara

Blinken i Stoltenberg razgovarlai telefonski. Arhiv

N. Aj.

15.1.2022

SAD i NATO su spremni da nastave recipročni dijalog sa Moskvom, saopćio je State Department nakon telefonskog razgovora američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Antony Blinken) i generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga.

- SAD i NATO su spremni da se ponovo sastanu sa Rusijom i posvećeni su zalaganju za kontinuiranu diplomatiju i recipročni dijalog - navodi se u saopćenju portparola State Departmenta Neda Prajsa (Price).

U tekstu se precizira da je telefonski razgovor održan radi diskusije o daljim koracima nakon sastanka Savjeta NATO-Rusija 12. januara, prenio je TASS.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova objavilo je 17. decembra nacrt sporazuma o bezbjednosnim garancijama između Rusije i SAD i nacrt sporazuma koji osigurava bezbjednost Rusije i država koje su članice Sjevernoatlantske alijanse.

Zapad i Kijev u posljednje vrijeme optužuju Rusiju za pripremanje potencijalne "invazije" na Ukrajinu. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su takvi navodi "prazni i neosnovani" i da služe kao izgovor za eskalaciju tenzija.

On je naglasio da Rusija ne predstavlja prijetnju bilo kome.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.