ZATEZANJE ODNOSA

Moskva zaprijetila Zapadu "najozbiljnim posljedicama" ako je bude bude ignorisao

Taj stav prenesen je američkom šefu diplomatije Entoniju Blinkenu, koji se u petak u Ženevi sastao s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom

Vladimir Putin. AFP

N. Aj.

21.1.2022

Rusija je u petak zaprijetila Zapadu "najozbiljnijim posljedicama" nastavi li ignorisati njenu "legitimnu zabrinutost" zbog vojnih pojačanja SAD i NATO-a u Ukrajini i na ruskim granicama.

- To se može izbjeći bude li Vašington reagirao pozitivno na naše prijedloge o sigurnosnim garantima na koje ćemo, nadamo se, dobiti pisani odgovor od SAD, stavku po stavku iduće sedmice - saopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Hina.


Taj stav prenesen je američkom šefu diplomatije Entoniju Blinkenu (Antony), koji se u petak u Ženevi sastao s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

- Entoni Blinken je bio jasno obaviješten da će daljnje ignoriranje legitimne zabrinutosti Rusije, ponajprije zbog toga što SAD i njihovi saveznici iz NATO-a vojno koriste teritorij Ukrajine, u kontekstu razmještanja velikih snaga i sredstava Saveza u blizini naših granica, imati najozbiljnije posljedice - poručila je Moskva.

Rusija je na tom susretu insistirala i na “uspostavi direktnog dijaloga” između Kijeva i proruskih separatista na istoku Ukrajine, gdje je u ratu od 2014. poginulo više od 13.000 ljudi.

Po navodima iz Moskve, Blinken i Lavrov konstatirali su da su rusko-američki odnosi “u nezadovoljavajućem stanju” te su se dogovorili da će nastaviti “normalizaciju rada” svojih diplomatskih misija, u svjetlu niza uzajamnih protjerivanja diplomata i problema s vizama.

- Rusija podržava da se ponovno omogući puna diplomatska prisutnost na recipročnoj osnovi - poručilo je rusko ministarstvo tražeći ipak da se brzo vrati rusku diplomatsku imovinu koju su zaplijenile američke vlasti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.