GENERALNI SEKRETAR UN-A

Antonio Gutereš smatra da Rusija neće okupirati Ukrajinu

Problem treba rješavati diplomatskim putem, a ne vojnom intervencijom, poručio je Antonio Guterres, generalni sekretar UN-a

N. Aj. / Anadolija

Antonio Gutereš

Foto: AFP


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš (Guterres) izjavio je kako je siguran da Rusija neće okupirati Ukrajinu i kako se nada da će se ispostaviti da je upravu, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon što je Generalna skupština utvrdila prioritete za 2022. godinu, šef UN-a Gutereš se obratio novinarima i, između ostalog, komentirao tenzije u odnosima između Rusije i Ukrajine.

Protivno međunarodnom pravu

- Problem treba rješavati diplomatskim putem, a ne vojnom intervencijom. Okupacija neke zemlje od strane druge je protivna međunarodnom pravu. U aktuelnoj situaciji se nadam da se to neće dogoditi, siguran sam u to i nadam se da će se ispostaviti da sam upravu - kazao je Gutereš.

Uporedo s tim, Gutereš je komentirao i sukobe u Jemenu te oštro osudio zračne napade u kojima su prosaudijske koalicione snage ubile desetine ljudi u toj zemlji.

- Moramo prekinuti ovaj začarani krug napetosti koje eskaliraju jedna za drugom - poručio je Gutereš.

Na upit novinara AA da komentira situaciju u Afganistanu, Gutereš je kazao da se u toj zemlji i dalje krše ljudska prava i da talibanska vlast nije ispunila obećanje o zaštiti prava žena i djevojčica.

Pogrešno bi bilo kažnjavati cijeli afganistanski narod

Kazao je da je zaštita tih prava neophodna da bi talibanska vlast dobila međunarodno priznanje i podršku.

- Afganistan je suočen sa ekonomskim fijaskom i humanitarnom katastrofom. Pogrešno bi bilo kažnjavati cijeli afganistanski narod zato što de facto zvaničnici ne rade kako treba - kazao je Gutereš.

Gutereš je ponovio svoj raniji poziv na ubrizgavanje novca u privredu i oslobađanje zamrznute imovine kako Afganistan ne bi propao.

Više o temi Antonio Guterres

BIVŠA NJEMAČKA KANCELARKA
Angela Merkel odbila posao u UN
NA VRH

Podijeli članak na