OČEKUJU SE NOVE MJERE

Bajden jutros sazvao sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog Ukrajine

Kako je izvijestio CNN, nekoliko najviših zvaničnika nacionalne sigurnosti stiglo je ranije jutros u Bijelu kuću

Džo Bajden, predsjednik SAD. AFP

N. Aj. / CNN

24.2.2022

Američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) sazvao je u četvrtak ujutro sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost u prostoriji za situacije kako bi razgovarao o najnovijim dešavanjima u Ukrajini, rekao je zvaničnik Bijele kuće.

Kako je izvijestio CNN, nekoliko najviših zvaničnika nacionalne sigurnosti stiglo je ranije jutros u Bijelu kuću. 

Reporteri CNN-a vidjeli su savjetnika za nacionalnu sigurnost Džejka Salivana (Jake Sullivan), državnu sekretarku financija Dženet Jelen (Janet Yellen), predsjednika Združenih načelnika štabova generala Marka Majlija (Milley), ministra odbrane Lojd Ostina (Lloyd Austin), direktora CIA-e Bila Brnsa (Bill Burns) i potpredsjednicu Kamalu Heris (Harris) kako stižu u Zapadno krilo u 7 ujutro po istočnom vremenu.

CNN je izvijestio da će Bajden, obećavajući da će svijet "pozvati Rusiju odgovornom" za napad koji je u toku u Ukrajini, u četvrtak iznijeti set sankcija koje su nekada imale za cilj da odvrate takav napad.

Postavljeno za obraćanje naciji u 12 sati po tamošnjem vremenu, odnosno oko 18 sati po našem.

Očekuje se da će Bajden predstaviti nove mjere koje bi mogle odsjeći Rusiju od napredne tehnologije, objaviti nova ograničenja za velike finansijske institucije i uvesti sankcije dodatnim članovima užeg kruga ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.