PREDSJEDNIK UKRAJINE

Zelenski se ponovo obratio: Napad na Harkov je ratni zločin

Deseci zapisa očevidaca dokazuju da se ne radi o jednom lažnom rafalu, već o namjernom uništavanju ljudi. Rusi su znali gdje pucaju, poručio je

Volodimir Zelenski. Screenshot

E. Ć.

1.3.2022

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski (Zelensky) ponovo se obratio naciji. Novo obraćanje Zelenskog stiglo je nakon stravičnog bombardovanja Harkova u kojem je poginulo desetine ljudi, uključujući i djeca.

- Ruske snage su brutalno pucale na Harkov iz mlaznog topništva. Očito je to bio ratni zločin. Miran grad. Mirna stambena naselja. Bez vojnih objekata. Deseci zapisa očevidaca dokazuju da se ne radi o jednom lažnom rafalu, već o namjernom uništavanju ljudi. Rusi su znali gdje pucaju. 

Ovo će definitivno završiti na međunarodnom sudu, prekršene su sve konvencije. Niko vam neće oprostiti ubijanje mirnog Ukrajinskog naroda - rekao je Zelenski.


Podsjetimo, Karim Khan, glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda, otvorio je istragu o ruskoj invaziji jer smatra da postoji razumna osnova za tvrdnje da su počinjeni ratni zločini ili zločini protiv čovječnosti u Ukrajini.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.