TOKOM SASTANKA U PARIZU

Makron i Šolc savjetovali Zelenskog da počne mirovne pregovore s Rusijom

Tokom večere, Makron je Zelenskog nazvao velikim vojskovođom, ali je rekao da će morati donijeti neke teške političke odluke, prenosi "WSJ"

Zelenski, Makron i Šolc. Twitter

E. Ć.

25.2.2023

Tokom posjete Parizu Volodimir Zelenski (Zelensky) je razgovarao sa Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) i Olafom Šolcom o pregovorima sa Rusijom.

Kako navodi američki "Wall Street Journal", Makron i Šolc su savjetovali Zelenskog da započne mirovne pregovore s Rusijom.

- Tokom večere, Makron je Zelenskog nazvao velikim vojskovođom, ali je rekao da će morati donijeti neke teške političke odluke - piše u tekstu "Wall Street Journala".

Sagovornici američkog lista su istakli da je Zelenskom rečeno da će Vleika Britanija, Francuska i Njemačka zaključiti odbrambene ugovore između Ukrajine i NATO-a, što bi stvorilo sigurnost ovoj zemlji.

- Međutim, ovi sporazumi ne bi uključivali obavezu stacioniranja NATO trupa u Ukrajini. Član 5. također ne bi se primjenjivao na Kijev. Pakt između NATO-a i Ukrajine trebao bi olakšati početak mirovnih pregovora - pojašnjeno je u tekstu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.