ŠTA KAŽU STRUČNJACI

Da li će Vladimir Putin da pritisne nuklearno dugme?

Muratov je podsjetio kako je Putin više puta rekao: "ako nema Rusije, zašto nam treba planeta?"

Vladimir Putin. Agencije

M. Aš.

1.3.2022

Iako su mnogi mislili da ruski predsjednik Vladimir Putin neće anektirati Krim ili pokrenuti specijalnu operaciju ruske vojske u Ukrajini, ipak je to uradio. Sada jedno novo pitanje muči cijeli svet: da li će ruski lider pritisnuti nuklearno dugme?


U tom TV obraćanju

Ruski predsjednik je u nedjelju objavio da snage nuklearnog odvraćanja u zemlji stavlja u stanje posebne borbene gotovosti kao odgovor na "agresivne izjave" NATO lidera o situaciji u Ukrajini.

Prošlog četvrtka, kada je na TV najavio specijalnu vojnu operaciju svoje vojske, dao je jezivo upozorenje.

- Svakome ko bude razmišljao o miješanju spolja - ako to učinite, suočićete se sa posljedicama većim od svih sa kojima ste se suočili u istorij - upozorio je Putin.

Dmitrij Muratov, dobitnik Nobelove nagrad za mir, urednik novina Novaya Gazeta, rekao je da "Putinove riječi zvuče kao direktna pretnja nuklearnog rata".

- U tom TV obraćanju, Putin se nije ponašao kao šef Kremlja, već kao gospodar planete; na isti način kao što se vlasnik novog automobila hvali vrteći ključ oko prsta, Putin je okretao nuklearno dugme - rekao je Muratov.

Muratov je podsjetio kako je Putin više puta rekao: "ako nema Rusije, zašto nam treba planeta?"

- Niko nije obraćao pažnju. Ali ovo je prijetnja da će sve biti uništeno, ako se prema Rusiji ne postupa onako kako on želi - dodao je urednik Novaye Gazete, prenosi BBC.

U dokumentarcu iz 2018. godine, predsjednik Putin je komentarisao da, "ako neko odluči da uništi Rusiju, imamo zakonsko pravo da odgovorimo".

- Da, biće to katastrofa za čovječanstvo i za svijet. Ali ja sam građanin Rusije i šef njene države. Zašto nam treba svijet bez Rusije? - upitao je tada Putin.


Putin je u teškoj situaciji

Došli smo do 2022. godine. Putin je pokrenuo, kako je rekao, specijalnu operaciju ruske vojske u Ukrajini, ali ukrajinske snage pružaju veliki otpor. Zapadne nacije su bile jedinstvene u uvođenju ekonomskih i finansijskih sankcija protiv Moskve. Samo postojanje Putinovog sistema je možda dovedeno u sumnju.

- Putin je u teškoj situaciji. Nije mu preostalo mnogo opcija, kada Zapad zamrzne sredstva ruske centralne banke i ruski finansijski sistem faktički implodira. To će sistem učiniti nefunkcionalnim - smatra analitičar odbrane iz Moskve Pavel Felgenhauer.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.