NIJE POTVRĐENO

Human Rights Watch: Rusi Harkov gađaju kasetnim bombama

Agencija Reuters je geolocirala dva odvojena video snimka. Međutim nema originalnog snimka koji može potvrditi vrijeme i datum

Harkov nakon napada Rusa. AFP

E. T.

1.3.2022

Iz organizacije Human Rights Watch tvrde da je jučer na Harkov, drugi najveći grad u Ukrajini, ispaljeno više kasetnih bombi. 

- Čini se da je Harkov jučer u više navrata bio pogođen kasetnim bombama. Geolocirali smo snimak jednog od napada kasetnim bombama na kojem se, kako se čini, vide civilne žrtve - rekao je Sam Dubberly, šef laboratorija Digital Investigations HRW-a.

Agencija Reuters je geolocirala dva odvojena video snimka. Međutim nema originalnog snimka koji može potvrditi vrijeme i datum. 

Hamish de Bretton-Gordon, bivši časnik britanske vojske i stručnjak za biološko i kemijsko oružje, kazao je nakon pregledanih snimki da eksplozije jako sliče na kazetne bombe kakve je vidio u Iraku i Siriji.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov je kazao da su optužbe da Rusija koristi kasetne i vakumske bombe "lažne vijesti". Ruske operacije, rekao je Peskov, usmjerene su na vojne, a ne civilne ciljeve.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.