MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Luksemburški šef diplomatije: Rusi bi srušili Kremlj kad bi znali šta se dešava u Ukrajini

Ne trebamo govoriti ljudima da ćemo, diplomatski, uspjeti učiniti zaokret s Putinom kao predsjednikom, istakao je Žan Aselborn

Žan Aselborn. Agencije

H. J. I.

2.3.2022

Luksemburški ministar vanjskih poslova Žan Aselborn (Jean Asselborn) izrazio je u srijedu suosjećanje za patnje Ukrajinaca i zaželio da ruski narod eliminira ruskog predsjednika Vladimira Putina kako bi zaustavio rat.

U razgovoru za javni radio 100,7, ministar je izrazio žaljenje zbog toga što do ruskih građana ne dolazi dovoljno informacija o ratu u Ukrajini preko ruskih državnih medija.

- Kada bi ruski narod vidio šta Putin radi u Ukrajini, koliko se Ukrajinci boje i koliko bi ljudskih života on mogao imati na savjesti, tada bi srušili Kremlj - rekao je Aselborn.

- To je možda sve što bi se moglo poželjeti, to da Putin bude zaista fizički eliminiran kako bi se sve to zaustavilo - istakao je.  

Na upit AFP-a, Aselborn je objasnio da je "to rekao pod utjecajem emocija" pošto su ga zapadni diplomati na mjestu događaja izvijestili da ruska vojska napada civilno stanovništvo u Ukrajini suprotno tvrdnjama Kremlja.

Aselborn je rekao da je pesimističan u pogledu izgleda za rješenje tog sukoba diplomatskim putem, pregovorima.

- Ne trebamo govoriti ljudima da ćemo, diplomatski, uspjeti učiniti zaokret s Putinom kao predsjednikom - rekao je.

Ruska invazija na Ukrajinu traje već sedam dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.