ZA PREKID RATA U UKRAJINI

Razgovarali sat vremena: Ovo su zahtjevi koje je Putin iznio Šolcu

Putin je rekao Šolcu da će se pregovori između Rusije i Ukrajine nastaviti za vikend

Vladimir Putin i Olaf Šolc. Avaz

E. Ć.

4.3.2022

Njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) razgovarao je danas telefonom sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, saopćila je ranije njemačka vlada.

Njemačka vlada je u kratkom saopćenju navela kako je Šolc pozvao Putina da odmah prekine sve vojne akcije, te da dozvoli pristup humanitarnoj pomoći u oblastima u kojima se vode borbe. Također, navedeno je kako je Putin rekao Šolcu da će se pregovori između Rusije i Ukrajine nastaviti za vikend.



Rusija traži demilitarizaciju Ukrajine

Međutim, nije bilo poznato koje su sve teme bile na dnevnom redu razgovora koji je trajao sat vremena. Ruski predsjednik je ponovio svoje zahtjeve, odnosno "demilitarizaciju", "denacifikaciju" Ukrajine, međunarodno priznanje ruske aneksije poluotoka Krima 2014. godine, kao i suverenitet odcijepljenim regijama Donjecku i Lugansku.

Putin je iznio ruske pristupe, detaljno objasnio ciljeve i zadatke specijalne vojne operacije, koja će svakako biti sprovedena. Naglasio je da glavna opasnost dolazi od "neonacističkih vojnih formacija koje vrše ratne zločine".

Konstatovano je da "ukrajinski neonacisti koriste terorističke metode postavljajući udarno oružje u stambena naselja", to jest da je više od šest hiljada stranih državljana, uglavnom studenata, uzeto za taoce, koje radikali koriste kao živi štit.

Razgovaralo se i o pokušajima ljudi da napuste područja pod kontrolom ukrajinskih snaga bezbjednosti koja suzbijaju radikali uz pomoć oružja.

Putin pozvao Šolca da utiče na Kijev

Putin je u razgovoru sa Šolcem podsjetio da je Zapad osam godina zatvarao oči pred "genocidom koji je kijevski režim vršio nad stanovnicima Donbasa". Rečeno je da ruska vojska preduzima sve moguće mjere da spase živote civila. Pomenuto je da je podmetanje informacija o navodnom tekućem granatiranju velikih gradova "ogromna propagandna laž".

Njemački kancelar Šolc je izrazio zabrinutost zbog aktivnih borbi i izveštaja o žrtvama. Putin je pozvao Šolca da utiče na Kijev kako bi obezbjedio brzo oslobađanje i bezbednu evakuaciju stranaca.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.