PIŠE ANATOL LIEVEN

The Guardian: Diplomatski sporazum o uslovima povlačenja Rusa iz Ukrajine bit će neophodan

Ukrajina je već izgubila Krim i ne može da ga povrati, kao što Srbija ne može da povrati Kosovo bez krvavog i beskonačnog rata

Zapad bi trebao podržati mirovni sporazum i povlačenje Rusije uz ponudu Rusiji da ukine sve nove sankcije. The Guardian

H. J. I.

7.3.2022

Zapad treba da ubijedi Ukrajinu da prizna Krim kao dio Rusije, poslije čega bi Rusija priznala nezavisnost Kosova. 

Lieven, koji je i viši saradnik na Quincy institutu za odgovorno državništvo, u kome se umnogome osmišljava i određuje britanska politika, predlaže da Zapad ukine sve sankcije Moskvi ako ona pristane na trampu "Krim za Kosovo".

Diplomatski sporazum o uslovima povlačenja Rusa iz Ukrajine biće neophodan, piše Lieven i podsjeća da su objavljeni zahtjevi ruske strane jasni: da Ukrajina potpiše ugovor o neutralnosti, da pristane na demilitarizaciju i da prizna ruski suverenitet nad Krimom.

- Kod priznanja ruske aneksije Krima, poštovanje međunarodnog prava mora biti ublaženo razmatranjem realnosti, sprječavanjem budućih sukoba i interesima običnih ljudi u regionu - što je u suštini ono što i mi tražimo od Rusije da uradi u slučaju Kosova. Ukrajina je već izgubila Krim i ne može da ga povrati, kao što Srbija ne može da povrati Kosovo bez krvavog i beskonačnog rata. Neki rat za Krim Ukrajina bi sigurno izgubila. Naš princip u svim takvim sporovima mora biti da o sudbini dotičnih teritorija moraju odlučivati lokalni demokratski referendumi pod međunarodnim nadzorom - naglašava Anatol Lieven u svom autorskom tekstu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.