PREMIJER SLOVENIJE

Janša: Zamijenit ćemo ruski plin plinom iz Alžira

Mislim da će sporazum uskoro biti i potpisan, a omogućava punu opskrbu plinom manje od godinu dana

Janša: Imamo dovoljno energetskih rezervi. Agencije

A. K.

18.3.2022

Slovenija će zemni plin iz Rusije zamijeniti plinom iz Alžira, a spremna je aktivirati i rezerve naftnih derivata ako to bude nužno potrebno, izjavio je slovenski premijer Janez Janša, prenosi portal Siol.net.

Odgovarajući na kritike opozicije da njegova vlada nije adekvatno reagirala na eskalaciju cijena nafte i zemnog plina, Janša je rekao da je ministar vanjskih poslova Anže Logar nedavno u Alžiru postigao dogovor koji će omogućiti da Slovenija zemni plin iz Rusije od kojega ovisi zamijen alžirskim.

- Mislim da će sporazum uskoro biti i potpisan, a omogućava punu opskrbu plinom za manje od godinu dana. Imamo dovoljno energetskih rezervi kada se radi o naftnim derivatima i možemo intervenisati ako dođe do potpunog zastoja -  dodao je slovenski premijer.


Slovenska vlada je zbog naglog rasta cijena privremeno zamrznula cijene naftnih derivata na 30 dana, ali Janša tvrdi da će zbog postupnog sniženja cijena sirove nafte na berzi ta regulacija zapravo trajati kraće i da će sadašnje cijene pasti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.