FIOLA FON KRAMON

Njemačka europarlamentarka pisala Borelju: Traži objašnjenje formata pregovora o Izbornom zakonu BiH

Važno je da znamo činjenice i da imamo punu transparentnost o ovom ključnom procesu za funkcionisanje BiHi izgledima njenih EU integracija

Fon Kramon i Borelj. Avaz

E. Ć.

18.3.2022

Fiola fon Kramon-Taubadel (Viola Von Cramon-Taubadel), njemačka zastupnica u Evropskom parlamentu iz reda Zelenih, poslala je danas zvanični upit Žozepu Borelju (Josep Borrell), šefu evropske diplomatije, u vezi s ovosedmičnim razgovorima o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

- Danas sam poslala službeni upit Žozepu Borelju o ovosedmičnim razgovorima o reformi izbornog zakona. Važno je da znamo činjenice i da imamo punu transparentnost o ovom ključnom procesu za funkcionisanje BiHi izgledima njenih EU integracija - poručila je Fon Kramon.

Njemačka parlamentarka traži od Borelja da provjeri da li su ispoštovane procedure u pripremi formata i detalja pregovora.

- Sve političke stranke koje sudjeluju u radu Parlamentarne skupštine BiH učestvuju na pregovorimao Izbornom zakonu i ustavnim izmjenama. Poziv je ponovljen jučer na sastanku u Parlamentu. Kao što je bio slučaj i u Neumu, pojedine stranke su odlučile da ne pošalju svoje predstavnike - dan ranije je poručeno njemačkoj parlamentarki s Twitter naloga EU ambasade u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.