SLOVENSKI PREMIJER

Janša smatra da Ukrajina treba konkretan datum za članstvo u Evropsku uniju

U suprotnom, ako za tako nešto ne budemo sposobni, onda EU niti ne zaslužuje da se tako zove, rekao je

Slovenski premiijer Janez Janša. Agencije

A. Č. / Fena

19.3.2022

Slovenski premiijer Janez Janša izjavio je u petak da Ukrajina treba "konkretan datum" kad će po ubrzanoj proceduri biti primljena u Evropsku uniju, jer to vidi kao institucionalnu "sigurnosnu garanciju" nakon što se završi ruska agresija.

- Ukrajina vidi EU kao institucionalnu garanciju, Ukrajinci vjeruju da je to članstvo u Uniji - rekao je Janša za televiziju "Nova24TV".

Dodao je da Ukrajini ne trebaju obećanja nego "konkretan datum".

- U suprotnom, ako za tako nešto ne budemo sposobni, onda EU niti ne zaslužuje da se tako zove - rekao je slovenski premijer koji je ovog tjedna posjetio Kijev zajedno s kolegama iz Poljske i Češke.

On smatra da bi se u Kijev trebali vratiti evropski diplomati i da evropski čelnici trebaju ukrajinsko vodstvo posjećivati kako se ne bi osjećali "napuštenima"

Janša vjeruje da će UKrajinci pobijediti, no da će "ozbiljni pregovori" o prekidu vatre početi tek kad Rusi vide "da ne mogu naprijed tenkovima".

Dodao je da su Ukrajinci pokazali kako je mit o nepobjedivosti ruske vojske netočan i da će zbog Putinove politike za desetak godina biti jasno da je ruski narod zbog te agresije izgubio puno više nego ukrajinski jer se našao u međunarodnoj izolaciji, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.