RASTUĆI BIJES

Ruski zviždač otkrio: Raste rizik od državnog udara

Zviždač tvrdi da su haos i nezadovoljstvo zahvatili sigurnosne službe nakon neuspjele ruske invazije na Ukrajinu

Vladimir Putin. Agencije

H. J. I.

24.3.2022

Rizik od državnog udara ruske federalne sigurnosne službe (FSB) protiv predsjednika Putina raste svake sedmice kako se rat u Ukrajini nastavlja, rekao je zviždač iz samog vrha ruske obavještajne službe, prenosi Guardian.

Zviždač tvrdi da su haos i nezadovoljstvo zahvatili sigurnosne službe nakon neuspjele ruske invazije na Ukrajinu.

Objavio je to Vladimir Osečkin, prognani ruski aktivist i osnivač grupe za ljudska prava, koji tvrdi da anonimni ruski obavještajac to sve piše u pismima koje prima i koje je objavio. 

Osečkin je za Times rekao da je rizik koji su obavještajci preuzeli da bi progovorili znak njihovog rastućeg bijesa prema Putinu i nezadovoljstva zbog sankcija koje su uticale na agente FSB-a koji više neće moći ići na odmor u svoje vile u Italiji i voditi svoju djecu u pariški Disneyland. 

Govoreći iz svog doma u Francuskoj, gdje živi u egzilu od 2015., Osečkin je rekao:

- Putin je 20 godina stvarao stabilnost u Rusiji. Službenici FSB-a, policajci, državni tužitelji, ti ljudi unutar sistema, mogli su živjeti jako dobro. Ali sada je sve to nestalo. Oni prepoznaju da je ovaj rat katastrofa za ekonomiju, za čovječanstvo. Ne žele se vratiti u Sovjetski Savez. Svake sedmice u kojoj se ovaj rat nastavlja povećava se mogućnost pobune svih ovih nezadovoljnika u sigurnosnim službama. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.