NEUSPJEH U PRVOJ FAZI RATA

Putin povukao FSB iz Ukrajine i šalje brutalni GRU: Šalje novog čovjeka, "uvijek je spreman ubijati"

Na bojnom polju bit će učinkovitije, naravno. Kontakt s brigadom je bolji, logistika je bolja, rekao je Andrej Soldatov, istraživač i akademik specijaliziran za rusku špijunsku zajednicu

Putin: Šalje brutalnu rusku vojnu špijunsku jedinicu. Agencije

E. Ć.

11.5.2022

Predsjednik Rusije Vladimir Putin zbog neuspjeha u Ukrajini degradirao je Saveznu sigurnosnu službu (FSB). Ova odluka dolazi nakon neuspjeha u prvoj fazi ofanzive i izvještaja da vojnici odbijaju izvršiti naredbe.

Umjesto FSB-a, Putin u Ukrajinu šalje brutalnu rusku vojnu špijunsku jedinicu Glavna obavještajna uprava (GRU), koja je 2018. godine pokušala ubiti Sergeja Skripala u Salizburiju, javlja britanski Telegraph.

Kako je rekao Andrej Soldatov, istraživač i akademik specijaliziran za rusku špijunsku zajednicu, imenovanje GRU-a u Ukrajini bi trebalo poboljšati učinak ruske vojske.

- Na bojnom polju bit će učinkovitije, naravno. Kontakt s brigadom je bolji, logistika je bolja - rekao je Soldatov.

Novi čovjek zadužen za Putinovo prikupljanje obavještajnih podataka u Ukrajini je general pukovnik Vladimir Aleksejev, koji je umiješan u napade i pokušaje atentata na Zapadu.

Inače, Velika Britanija i Evropska unija optužuju Aleksejeva da je nadzirao napad hemijskim oružjem u Salisburiju 2018. godine. On je sankcioniran i od strane Sjedinjenih Američkih Država zbog izravnog cyber uplitanja u izbore 2016. godine. 

Aleksejev je vodio i vojnu akciju u Siriji, a bio je uključen i u sukob u Donbasu. Kako je rekao Soldatov, uvijek je spreman ubiti, brutalan je i samouvjeren do bezobzirnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.